Gemt

Et lille, men vigtigt skridt: Enighed om Cyber Solidarity Act I EU

10. januar 2024

Den 20. december vedtog medlemsstaterne deres holdning forud for den kommende trilogforhandling om EU’s Cyber Solidarity Act. Dette understreger, at der hviler en stærk forpligtigelse hos medlemsstaternes for at styrke den fælles cybersikkerhed. Det får betydning for både private og offentlige aktører, og Dansk Erhverv følger udviklingen tæt.  


EU’s Cyber Solidarity Act er skabt for at håndtere den voksende brug af cyberangreb i kombinerende militære og ikke-militære strategier  

I en fremadrettet udvikling har EU’s medlemslande, gennem de faste Coreper-repræsentanter for medlemsstaterne, opnået enighed om Cyber Solidarity Act. Dette markerer et lille men vigtigt skridt mod en mere robust og koordineret tilgang til cybersikkerhed.  Coreper er en komité af EU-medlemslandenes permanente præsentanter, der forbereder og former politikker for EU’s ministerråd. 

Centrale elementer i Cyber Solidarity Act inkluderer udrulningen af: 

  • ‘European Cyber Shield’, en paneuropæisk infrastruktur, der vil bestå af nationale og tværnationale ’Security Operations Centres’ (SOC’er), som skal forbedre opdagelse , analyse og håndtering af cybertrusler. 
  • Oprettelsen af ‘Cyber Emergency Mechanism’ for at støtte medlemsstaterne i håndtering af cyberangreb via private cybersikkerhedsselskaber (’Trusted providers’). 
  • Etableringen af en Europæisk ‘Cybersecurity Incident Review Mechanism’, der tildeler ENISA (European Network and Information Security Agency) ansvaret for at evaluere håndteringen af større og betydelige cyberhændelser med henblik på at udarbejde nye anbefalinger.   

Næste skridt i processen er trilogforhandlingerne, hvor et afgørende element vil være, at  medlemsstaterne når til enighed om flere fokuspunkter, herunder styrkelse af opdagelser af cybersikkerhedstrusler og beskyttelsen af kritiske infrastruktur.   

Selvom de fulde konsekvenser af Cyber Solidarity Act for private virksomheder endnu er uklare, indikerer lovforslaget en positiv retning for cybersikkerheden. Med finansieringstiltag til hjælpemidler, der vil være tilgængelige for både den offentlige og private sektor, antydes en mulig styrkelse af cybersikkerheden i Europa. Dette tiltag vil være særlig relevant for virksomheder, der opererer i højt prioriterede sektorer som energi, transport og sundhed, hvor robust cybersikkerhed er afgørende.  

Med det belgiske formandskab, der startede d. 1. januar 2024, er der kortlagt fokus og ambition om at færdiggøre arbejdet med Cyber Solidarity Act, hvilket antyder, at der kan forventes væsentlige fremskridt inden sommer. 

Dansk Erhverv følger nøje udviklingen og dens indvirkning af større konsekvenser og muligheder for danske virksomheder.  

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Joen Magieres

Politisk konsulent