Gemt

Dansk Erhverv: Nyt prisloft på fjernvarme sikrer transparens, men der er stadig behov for professionalisering af fjernvarmesektoren

01. juli 2024

En ny politisk aftale om gennemsigtighed i fjernvarmeselskaberne sikrer gennemsigtighed i fjernvarmepriser og kræver uafhængige bestyrelsesmedlemmer. Dansk Erhverv roser aftalen for fokus på gennemsigtighed, men havde gerne set et stærkere fokus på professionalisering af selskabernes bestyrelser for at beskytte forbrugerne.

Regeringen har sammen med SF, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet mandag præsenteret en aftale om gennemsigtighed i fjernvarmeselskaberne, der sikrer gennemsigtighed i fjernvarmepriser og kræver uafhængige bestyrelsesmedlemmer.

Dansk Erhverv roser prisloftsmodellen, der sikrer gennemsigtighed i fjernvarmeselskabernes priser og skaber incitament til effektiviseringer i sektoren. Det er et skridt i den rigtige retning, men der mangler et stærkere fokus på professionalisering af selskabernes bestyrelser.

“Det nye prisloft på fjernvarme er et tiltrængt skridt mod større gennemsigtighed og konkurrence i sektoren, der skaber gennemsigtighed for forbrugerne og øger incitamentet til effektiviseringer. Det er vi glade for. Men effektiv drift kræver professionel ledelse, og derfor ærgrer det os, at man ikke sætter større krav til, at dem, der sidder i bestyrelserne, er kompetente,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv:

“Prisloftet er som et gennemsigtigt låg, så vi kan se, at gryden ikke koger over, men retten skal stadig laves af nogen, der kan lave mad. Risikoen ved ikke at professionalisere bestyrelserne er, at almindelige mennesker i lokalområdet kan ende i en økonomisk spændetrøje, fordi deres lokale fjernvarmeselskab ikke er professionelt ledet.”

Dansk Erhverv vil professionalisere fjernvarmesektoren
Dansk Erhverv har tidligere presset på for en professionalisering af fjernvarmesektorens bestyrelser. Det er også et fokuspunkt for Den Nationale Energikrisestab (NEKST), som anbefaler øget fokus på god selskabsledelse i fjernvarmesektoren.

“Den lange række af historier om dårligt drevne fjernvarmeværker viser, hvor dyrt det kan blive for forbrugerne, når der mangler professionel ledelse. Derfor er der behov for professionelle bestyrelser i landets fjernvarmeselskaber, så man sikrer kompetencer og effektiv drift og dermed forbrugerbeskyttelse. Vi havde gerne set, at der som minimum skulle være et flertal af uafhængige medlemmer af bestyrelserne,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har tidligere presset på for en professionalisering af fjernvarmesektorens bestyrelser. Med aftalen skal de kommunalt ejede selskabers bestyrelser i fremtiden have to uafhængige medlemmer. Dansk Erhverv havde dog foretrukket, at der skulle være et flertal af professionelle bestyrelsesmedlemmer i de respektive bestyrelser.

I den seneste tid har vi set, hvordan prisspekulationer blandt fjernvarmeselskaber er gået ud over borgerne, som har skullet betale større regninger for deres varme. De sager understreger vigtigheden at, at fjernvarmeselskaberne skal være professionelle og kompetente, så beslutningerne ikke går ud over de borgere, der tilfældigvis bor i lokalområdet og er tilsluttet selskabernes fjernvarme.

Fjernvarmesektoren skal sættes fri til gavn for den grønne omstilling
Det er samtidig nødvendigt, at fjernvarmesektoren sættes fri, så den kan udvikle sig til noget endnu bedre end det, vi har i dag. Dansk Erhverv tror på, at fjernvarmen er bedre stillet, hvis sektoren i højere grad bliver markedsgjort, så det i højere grad bliver muligt at standardisere og skalere.

Fjernvarmen spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Der er behov for, at flere danskere tilslutter sig fjernvarmen, så vi i højere grad kan gå væk fra forbruget af fossile energikilder.

 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef