Gemt

Dansk Erhverv: Grønne virksomheder skaber jobeventyr i landdistrikterne, men de skal have infrastruktur, så de kan vokse

06. juni 2024

Den grønne omstilling og vækst står højt på dagsordenen forud for det kommende valg til Europa-Parlamentet. Danske virksomheder er parate til at levere både grøn energi og arbejdspladser, men det kræver en infrastruktur, der følger med produktionen, lyder det fra Dansk Erhverv.

Det kommende valg til Europa-Parlamentet handler i høj grad om den grønne omstilling og om vækst. Her leverer en række grønne danske virksomheder allerede i stor stil med tusindvis af job, der peger ind i fremtiden.

Et konkret eksempel er Vestas, der alene i Nakskov forventer at ansætte 250-300 yderligere i løbet af året til den voksende produktion af vinger til havvindmøller i forbindelse med projekter til levering i 2025 og 2026.

”Vestas er en grøn foregangsvirksomhed i Europa med et langt og trofast aftryk i Nakskov, hvor man har oplevet et stærkt samarbejde med kommunen og hele lokalsamfundet, der har bakket op om fabrikken. Efterspørgslen på havvindmøller forventes at vokse voldsomt, og det kan medføre yderligere hundredvis af arbejdspladser. Det er til gavn for Vestas, for Danmark, og det er især også til gavn for landdistrikterne,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Derfor har Dansk Erhverv inviteret Venstres minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin på besøg hos Vestas’ fabrik i Nakskov.

”Jeg er kommet til Nakskov for at lytte. EU-valget handler i høj grad om, at Danmark og resten af Europa skal være fri af Putins gas, og derfor synes jeg, at det er relevant at tale med dem, der rent faktisk gør noget ved det. Det gør man her på Lolland, hvor Vestas er et fremragende eksempel på, at vi kan skabe tusindvis af arbejdspladser i de danske landdistrikter og samtidig slippe for at være afhængige af gas fra Rusland. Derfor ligger det mig også meget på sinde at høre mere om, hvor skoen trykker. Danske virksomheder fortjener rammevilkår og infrastruktur i verdensklasse, så vi fortsat kan skabe vækst og arbejdspladser, mens vi realiserer de grønne ambitioner og bliver uafhængige af russisk gas,” siger Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter.

Større møllevinger kræver nødvendig infrastruktur
For at virksomheder som Vestas kan levere på deres eget og samfundets ønske om mere grøn produktion, er der brug for, at infrastrukturen er den rette. Det gælder blandt andet for vores havne og veje, der skal være rustet til at imødekomme efterspørgslen.

For eksempel afhænger Vestas´ udvidelse af produktionen af, at de større vinger til vindmøllerne kan sejles væk fra Nakskov havn. Det kræver en bredere sejlrende, da større vinger kræver større skibe, som skal bruge mere plads til at vende på.

”Flere private jobs i landdistrikter handler i høj grad også om at have en infrastruktur, der følger med. Når vindmøllerne bliver større, vokser fabrikkerne også, og her skal veje og havne følge med. Nakskov har tidligere vist sig at være et fantastisk sted med en god infrastruktur. Det håber vi også er tilfældet fremover, men det kræver blandt andet en udvidelse af sejlrenden,” siger underdirektør Ulrich Bang fra Dansk Erhverv.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil