{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
13. juni 2024
Loven om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester trådte i kraft 28. juni 2022 og har til formål at gøre det nemmere for personer med handicap og andre funktionsbegrænsninger at deltage i samfundet på lige fod med andre.
Tilgængelighedskravene er rettet imod forbrugerprodukter og forbrugerorienterede tjenester som eksempelvis smartphones, e-bøger, selvbetjeningsterminaler, netbutikker og tjenester vedrørende passagertransport.
Kravene gælder produkter og tjenester, der bringes i omsætningfra 28. juni 2025.
Hvilke produkter og tjenester er omfattet?
De omfattede produkter inkluderer blandt andet selvbetjeningsterminaler, PC’er, smartphones, og tablets, samt operativsystemer som eksempelvis Windows og MacOS, og e-læsere som eksempelvis Amazon Kindle eller Pocketbook.
De omfattede tjenester inkluderer blandt andet netbutikker og tjenester vedr. passagertransport, samt tjenester der giver adgang til e-bøger som eksempelvis Mofibo eller eReolen.
Hvilke virksomheder er omfattet?
Udgangspunktet er, at alle virksomheder, der sælger eller udbyder de omfattede produkter eller tjenester, er omfattet af loven. Det vil sige, at de pågældende virksomheder (tjenesteudbydere, fabrikanter, importører og distributører) skal sikre sig, at de omfattede produkter og tjenester opfylder tilgængelighedskravene, før de videreformidler produktet eller tjenesten.
Mikrovirksomheder med under 10 ansatte og en årlig omsætning under 2 mio. euro eller en samlet årlig balance under 2 mio. euro skal ikke opfylde tilgængelighedskravene i helt samme omfang. Derudover kan en virksomhed søge om fritagelse, hvis der er uforholdsmæssigt store omkostninger forbundet med at leve op til tilgængelighedskravene.
Dansk Erhverv er klar med hjælp
Tilgængelighedskravene vil for mange virksomheder betyde store omvæltninger, da det er virksomhederne selv, som bærer ansvaret for, at deres produkter og tjenester efterlever tilgængelighedskravene.
Dansk Erhverv sætter fokus på vejledningsindsatsen og vil gennem medlemsarrangementer og nyheder hjælpe medlemsvirksomheder med at afklare og kortlægge indholdet af de nye krav. Du kan blandt andet se eller gense vores webinar om tilgængelighedskrav for netbutikker.
Vi er også løbende i dialog med de relevante myndigheder og videreformidler gerne spørgsmål anonymt. Vi tager også meget gerne imod inputs til at forbedre myndighedernes vejledningsindsats.
Vi har desværre ikke mulighed for at rådgive om, hvordan tilgængelighedskravene skal opfyldes, da dette kræver særlig teknisk indsigt i hvert enkelt produkt.
Bliv en del af Dansk Erhvervs referencegruppe
Vi har oprettet en referencegruppe for at sikre, at vejledningerne bliver så virksomhedsnære som muligt. Det er frivilligt, hvorvidt man vil tage aktivt del i arbejdet eller blot ønsker at holde sig opdateret om processen. Kommentarer eller anmodninger om at deltage i referencegruppen kan sendes til Carsten Rose Lundberg på crlu@danskerhverv.dk.
Hvem er kontrolmyndighed?
Sikkerhedsstyrelsen er kontrolmyndighed på langt det meste af tilgængelighedsloven, med undtagelse af enkelte tjenester (elektroniske kommunikationstjenester og tjenester i forbindelse med personbefordring med fly, bus, tog og skib), hvor kontrolopgaven ligger hos SDFI samt delt mellem Trafikstyrelsen og Søfartsstyrelsen.
På nogle af områderne varetager Sikkerhedsstyrelsen opgaven som kontrolmyndighed på vegne af andre myndigheder. Det gælder blandt andet for e-handelstjenester, hvor Sikkerhedsstyrelsen varetager opgaven på vegne af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Myndighedsvejledninger er undervejs
Dansk Erhverv er i tæt dialog med Sikkerhedsstyrelsen om udarbejdelse af blandt andet vejledninger indenfor de relevante områder.
Sikkerhedsstyrelsen er på nuværende tidspunkt i gang med en generel vejledning, ligesom styrelsen har offentliggjort branchespecifikke vejledninger på henholdsvis e-bøger og forbrugerrettede banktjenester, ligesom en vejledning på e-handelstjenester skulle være på trapperne.
For e-handelstjenester er der den særlige udfordring, at den standard, der skal bruges til at opfylde tilgængelighedskravene, først forventes færdig i efteråret 2025, det vil sige efter at lovens krav finder anvendelse. Sikkerhedsstyrelsen er opmærksom på denne udfordring.