Gemt

Få et indblik i Dansk Erhvervs Energinetværk: Fokus på et fleksibelt energiforbrug i et fremtidssikret elnet

24. maj 2024

Der blev vendt forslag til optimering af både elforbrug og -produktion, da Dansk Erhvervs Energinetværk mødtes hos medlemsvirksomheden Reel. Visioner for fremtidens elnet og fokus på, hvordan fleksibilitet hos virksomheder kan understøtte et fremtidssikret og omkostningseffektivt elnet, stod øverst på dagsordenen. Kom med til møde i Energinetværket her:

Med stigende elektrificering og produktion af grøn strøm følger en stigende efterspørgsel på gode energiløsninger. Frem mod 2050 vil elnettet få en langt højere belastning, og det er noget, som skaber behov for effektivisering, nytænkning og ikke mindst udbygning – og hvordan gøres det så bedst og billigst?

Stort potentiale for fleksibilitetsmarkedet i Europa
Hvis man er dansk virksomhed med gode løsninger inden for fleksibilitet, så er der store fremtidsmuligheder – også på europæisk plan. Sådan lød ordene fra Morten Helveg Petersen, afgående medlem af Europa Parlamentet for Radikale Venstre, da han indledte netværksmødet med at spå stort europæisk potentiale for fleksibilitetsmarkedet.

Han fortalte bl.a. om det historisk skiftende syn på energiområdet, der for længst er kommet øverst på den politiske dagsorden. Energipolitik er i dag sikkerhedspolitik, og derfor bør det være en klar prioritet for danske virksomheder at ruste elnettet til de øgede behov, der forventes i fremtiden. Et skift i stemningen i parlamentet udgør en udfordring, så det er vigtigt nu at holde fokus på en fortsat grøn energipolitik.

Udbygning skal ske omkostningseffektivt for både klima og konkurrenceevne
Chefkonsulent hos Dansk Erhverv, Malene Mortensen, skitserede Dansk Erhvervs visioner for fremtidens elnet med fokus på vigtigheden af fleksibilitet. Der forventes et markant øget pres på elnettet i fremtiden, og det skaber behov for udbygning og nye løsninger til at sikre forsyningssikkerheden. Derfor er det vigtigt, at fremtidens elnet både understøtter hurtigere udbygning af grøn strøm og elektrificering – og at dette bliver gjort med et incitament til fleksibelt forbrug og produktion.

Hvis udbygningen skal ske så omkostningseffektivt som muligt for både klimaet og virksomheders konkurrenceevne, skal der altså åbnes op for ny teknologi og øgede indsatser inden for fleksibilitet. Noget, som kræver både smartere forbrug og produktion.

Eksisterende fleksibilitetsløsninger og virksomhedernes indsats
Der findes allerede fleksibilitetsløsninger derude. Carsten Vammen, CEO i Power 2 Climate Change, præsenterede deres bud på en løsning, der kan hjælpe virksomheder med at forsyne elnettet med systemydelser. Deres model kan gennem ”virtuelle kraftværk” bidrage til, at elforsyningen er i balance samtidig med, at virksomheden har fuld kontrol over deres elforbrug.

Budskabet fra Salling Group’s Energy Manager, Martin Kortegaard, til netværksmødet var, at det kræver tid, penge og tålmodighed at skabe de bedste løsninger – også når det kommer til energifleksibilitet. Salling Group arbejder for at optimere elregningen i flere hundrede danske og udenlandske butikker, bl.a. gennem vedvarende energi og intelligent forbrug af energi. Det er med til at nedbringe udledninger fra Scope 1 og 2 i butikker i Danmark, Tyskland og Polen.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Nanna Skovgaard Mortensen

Politisk konsulent