Gemt

BL klæder unge og udsatte på til uddannelses- og joblivet: ”Det ligger i vores dna at give dem et godt liv”

12. september 2024

BL – Danmarks Almene Boliger hjælper unge og udsatte med at fastholde uddannelse og få en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet. Nu vinder interesse- og brancheorganisationen Dansk Erhverv-prisen for sine indsatser med boligsociale helhedsplaner.

Foto: Jeppe Carlsen

Hver dag vågner en million danskere op i en almen bolig. Nogle er ældre, nogle er enlige og ensomme. Nogle er unge, og nogle er udsatte og på kanten af det danske arbejdsmarked.

Her kommer BL – Danmarks Almene Boliger ind i billedet. Som interesse- og brancheorganisationen repræsenterer BL de almene boligorganisationer og dermed den sjettedel af borgere i Danmark, der bor i almene boliger.

BL skaber samtidig rammen for Danmarks 50 boligsociale helhedsplaner, der er et samarbejde mellem boligorganisationer og kommuner. Formålet er at bryde og forebygge parallelsamfund, sikre trygge opvækstvilkår, samt hjælpe beboere med at få fodfæste i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.  

Det gør BL til en stor og vigtig samfundsaktør, som yder en reel forskel i velfærdssamfundet. Derfor kan BL nu kalde sig vindere af Dansk Erhverv-prisen 2024.

Her gør Bent Madsen, adm. direktør i BL, dig klogere på det vigtige og prisbelønnede arbejde.

Hvorfor er det vigtigt for BL at hjælpe unge og udsatte?
Det er en del af vores dna, at borgere ikke blot har et godt sted at bo, men at de også kan leve et godt liv i deres boligområde. Et liv, hvor de føler sig trygge, kan udvikle sig, og få en uddannelse og en hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Hvad er formålet med de boligsociale indsatser på ungeområdet?
Formålet med indsatserne er at give borgerne et sundt og godt børne- og ungeliv, hvor de trives, har tryghed i opvæksten og bor i et trygt boligområde. Samtidig er formålet at hjælpe borgerne til at klare sig bedre i skolen og i livet og sikre en bedre tilknytning til foreningslivet. Det styrker de unges selvværd og giver dem kompetencer og motivation til at komme videre i uddannelse og job. 

Hvem får gavn af indsatserne?
Indsatserne hjælper for eksempel børn og unge, der er vokset op med forældre uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller forældre med psykisk sygdom. I tæt samarbejde med kommuner, erhvervsliv og foreninger kan de boligsociale indsatser hjælpe de unge, der har brug for en ekstra hånd – blandt andet gennem tilbud om fritidsjob, mentorordninger, uddannelsesvejledning og lektiehjælp.

Hvilken effekt har indsatserne?
Vi kan se, at de boligsociale indsatser virker. For eksempel viser undersøgelser, at unge i fritidsjobindsatser har tre gange så stor sandsynlighed for at opnå og fastholde et fritidsjob, når de får støtte fra den boligsociale indsats.

På den store klinge er de boligsociale helhedsplaner en gylden investering, som bidrager med en utrolig stor samfundsøkonomisk gevinst. For alternativet for borgere, der ikke klarer sig godt i skolen, er, at de heller ikke får nogen uddannelse og nogen god tilknytning til arbejdsmarkedet. I et velfærdssamfund koster det mange penge, og samtidig får borgeren et dårligt liv. Derfor vil vi gerne skabe et godt liv for den enkelte borger.

Hvad betyder det for jer at vinde Dansk Erhverv-prisen?
Det er kæmpestort for os at vinde Dansk Erhverv-prisen og få anerkendelsen. Men det er også vigtigt for os at videregive anerkendelsen til de boligorganisationer og kommunerne, der sammen fører indsatsen ud i livet.

Prisen bekræfter os i, at det er vigtigt, at vi udbreder de her arbejdsmetoder endnu mere. For vi kan se, at de gavner de enkelte mennesker, som bliver hjulpet ind på et godt og sundt spor. Og så er det bare klog samfundsøkonomi. Vores håb fremadrettet er, at det bliver endnu mere mainstream at gøre indsatser som vores til en del af velfærdssamfundet.

Læs også

Hvad er en boligsocial helhedsplan?

  • En boligsocial helhedsplan er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer forskellige udfordringer i udsatte almene boligområder.
  • Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og er et partnerskab mellem boligorganisation og kommune, som også involverer politi, frivilligorganisationer med mere.
  • Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale helhedsplaner i Danmark.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Nadia Maja Bech

Journalist/kommunikationskonsulent