; ;
Gemt

Ændringer i aktieoptionsloven

Et nyt lovforslag fjerner de begrænsninger i aftalefriheden, der er i den nugældende aktieoptionslov. Hvis lovforslaget vedtages, kan arbejdsgiver og medarbejder mere frit aftale at medarbejderen ved fratræden mister retten til at udnytte aktieoptionerne.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 22. NOVEMBER 2018

Hvad er en aktieoption?
Aktieoptioner er en medarbejders ret, men ikke en pligt, til at købe aktier hos arbejdsgiveren til en allerede fastsat kurs indenfor en fremtidig angiven periode.

Det er aktiernes værdi i udnyttelsesperioden, der afgør, om det vil være fordelagtigt for medarbejderen at udnytte købsretten.

Udnyttes optionen ikke, vil der ikke være nogen risiko for tab, men heller ikke mulighed for gevinst. Udnyttes optionen derimod, bliver medarbejderen en almindelig ”aktiespekulant” med heraf følgende risiko for enten et kursfald eller chance for en kursgevinst.

Aktieoptionsloven i dag
Som loven er bygget op i dag, er der et såkaldt ”good leaver/bad leaver"-princip, hvilket betyder, at hvis en arbejdsgiver opsiger medarbejderen, uden at det skyldes medarbejderens misligholdelse, bevarer medarbejderen retten til samtlige aktieoptioner, som er tildelt ham.

Hvis medarbejderen derimod selv opsiger sin stilling, uden at det skyldes arbejdsgiverens grove misligholdelse, mister medarbejderen alle rettigheder til allerede tildelte – men endnu ikke udnyttede – aktieoptioner.

Hvad ændrer sig?
Med lovændringen fjernes bestemmelserne, der regulerer det omtalte ”good leaver/bad leaver"-princip, således at det herefter bliver muligt at aftale, at medarbejderen mister retten til at udnytte tildelte aktieoptioner ved arbejdsgiverens opsigelse af ansættelsesforholdet uanset grunden til opsigelsen.

Der indføres dog en begrænsning, hvorefter medarbejderen og arbejdsgiveren ikke kan aftale, at arbejdsgiveren i forbindelse med medarbejderens fratrædelse kan tilbagekøbe allerede tildelte aktier til en lavere pris end markedsprisen. Der kan dog aftales tilbagekøb ved fratræden, så længe det ikke sker til en lavere pris end markedsprisen.

Lovændringen vil kunne anvendes på aktieoptionsaftaler, der indgås efter den 1. januar 2019. Nugældende aktieoptionsaftaler berøres ikke af lovændringen.

Dansk Erhverv vurderer
Større aftalefrihed mellem en arbejdsgiver og en medarbejder er en velkommen ændring af den nugældende aktieoptionslov. Du er velkommen til at kontakte Dansk erhverv, hvis du gerne vil vide mere om lovforslaget, og hvilken betydning det kan få for din virksomhed.