; ;
Gemt

Arbejdsgiveren hæftede for medarbejdernes skattesmæk

En transportvirksomhed udbetalte skattefri rejsegodtgørelse uden at føre kontrol med, om der reelt kunne ske udbetaling. Det kunne der ikke, hvorfor medarbejderne blev beskattet af det udbetalte beløb. Virksomheden blev herefter dømt til at betale medarbejderne et kompensationsbeløb svarende til deres tab.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 28. AUGUST 2018

Reglerne om rejsegodtgørelse
Efter ligningslovens regler kan medarbejdere få en skattefri rejsegodtgørelse til dækning af rejseudgifter, når rejsen varer mindst 24 timer. Som forudsætning for at udbetale skattefri rejsegodtgørelse til medarbejdere, skal arbejdsgiveren kontrollere, at betingelserne for at udbetale den skattefri godtgørelse er opfyldt.

Kontrollen skal ske ved at sikre, at der foreligger bogføringsbilag, der indeholder modtagerens navn, adresse og CPR-nummer, rejsens erhvervsmæssige formål, rejsens start- og sluttidspunkt, rejsens mål med eventuelle delmål, de anvendte satser samt endelig en beregning af rejsegodtgørelsen. Disse regler er reguleret i bekendtgørelsen om rejse- og befordringsgodtgørelse.

Sagen kort 
Den konkrete sag drejede sig om en transportvirksomhed, der udbetalte skattefri rejsegodtgørelse til sine chauffører som led i deres aflønning. Under et kontrolbesøg fra SKAT blev det konstateret, at virksomheden ikke havde ført kontrol med, om betingelserne for at udbetale skattefri rejsegodtgørelse var til stede.

På baggrund af kontrolbesøget fandt SKAT endvidere, at der var sket fejl i udbetalingerne, hvorfor chaufførerne blev beskattet af hele det beløb, som oprindeligt var blevet udbetalt som skattefri rejsegodtgørelse, som personlig indkomst.

3F rejste herefter på vegne af chaufførerne en sag i Arbejdsretten mod virksomheden med krav om såvel betaling af det tab, som chaufførerne havde lidt samt bod for brud på den overenskomst, som chaufførerne var dækket af. Den skattefri rejsegodtgørelse var en del af aflønningsgrundlaget i overenskomsten.

Arbejdsrettens afgørelse
I Arbejdsretten blev virksomheden idømt at betale chaufførerne et kompensationsbeløb svarende til det tab, som chaufførerne led ved, at SKAT ændrede den skattefrie rejsegodtgørelse til almindelig skattepligtig indkomst. Derudover blev virksomheden pålagt en bod på 50.000 kr. for brud på overenskomsten.

Arbejdsretten gav som begrundelse, at det påhvilede arbejdsgiveren at kontrollere, om betingelserne for at udbetale skattefri rejsegodtgørelse var til stede, herunder sikre sig at der forelå den korrekte dokumentation, herunder f.eks. bogføringsbilag mv. Da virksomheden ikke havde foretaget den korrekte kontrol, fandt Arbejdsretten, at virksomheden var nærmest til at bære risikoen for de økonomiske konsekvenser, som en ændret skatteansættelse gav for chaufførerne.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen illustrerer, at det er arbejdsgiverens pligt at kontrollere, om betingelserne for at udbetale skattefri rejsegodtgørelse er til stede. Hvis det ikke er tilfældet, kan arbejdsgiveren ifalde ansvar og blive pålagt at kompensere medarbejderne for det tab, de lider ved at få ændret deres skatteansættelse.

Dansk Erhverv anbefaler derfor virksomhederne at føre kontrol i overensstemmelse med skattelovgivningens regler.