; ;
Gemt

Bæredygtighed i turismen

Turismevirksomhederne, der er medlem i Dansk Erhverv, er med rette bekymrede for den falske fortælling, at der er overturisme i Danmark. Dansk Erhverv belyser med ny analyse, at der er plads til flere gæster.

Nyhed

DANSK ERHVERV | TURISME OG OPLEVELSE - 20. SEPTEMBER 2018

Fakta er:

  • Der er i særlige hjørner af Europa udfordringer med kraftig vækst i turismen (Fx Dubrovnik, Venedig, Barcelona). Storbyer tæt på store populære kystområder har en høj intensitet af turister, da disse områder har (1) overnattende turister (2) mange en-dagsturister (3) ofte også krydstogtturister.
  • I Danmark og i København er situationen heldigvis en helt anden. Turismeintensiteten i København er på 10,6 overnatninger pr. indbygger. Til sammenligning er der 29,9 overnatninger pr. indbygger i Venedig. Analyser fra Wonderful Copenhagen viser, at 75 procent af københavnerne er glade for besøgende i deres by.
  • Kysterne i Danmark tåler heller ikke sammenligning med de mest turismeintensive områder i Europa (Santorini, Mallorca, Ibiza, Korfu, De Kanariske Øer og Algarvekysten)

Det får være, at der er menneskemylder på juli lørdage i Nyhavn og på solskinsdage i Blåvand. Heldigvis. Byerne og kysterne er levende – og lever af besøgende. En gammel kliché er, at der jo heller ikke bygges kirker til juleaften eller dimensioneres bagerforretninger til søndag formiddag.

Om København og Venedig – Aarhus og Dubrovnik
Der stikkes spader i jorden som aldrig før, og byggekranerne er tydelige i gadebilledet særligt i København og i Aarhus. Alene i København er 8.500 hotelværelser og tusindvis af m2 møde- og konferencekapaciteter på vej. Københavns Lufthavn udvider, og snart åbner metroudvidelsen, der binder byen bedre sammen end nogensinde før.

Byerne er i vækst. I Danmarks Statistiks befolkningsprognose forventes 200.000 nye borgere i København i 2030. Turisme- og mødeindustrien sikrer jobs til de mange nye indbyggere. Private investorer viser vejen med milliardinvesteringer. Jobs og oplevelser til flere gæster går hånd i hånd.

Væksten giver anledning til at sætte bæredygtig turisme på agendaen.

I særlige hjørner af Europa er der udfordringer med - en måske for - kraftig vækst i turismen. For eksempel er Dubrovnik og Venedig relativt små byer med massiv international tiltrækningskraft.

I København og Aarhus er situationen heldigvis en helt anden.

Ikke desto mindre kunne man i dagbladet Politiken henover sommeren læse, at den er gal. Der blev henvist til turistboomet fra Kina, som angiveligt skulle være på 100 millioner rejsende. Virkeligheden er, at der kun er ca. 200.000 kinesiske overnatninger i København.

Bring them on!
Virkeligheden er den, at der er plads til mange flere gæster i København, Aarhus og i resten af Danmark. Vi har 7.300 km kystlinje – faktisk mere end hele Frankrig. København har en velfungerende infrastruktur – og der er ny metro på vej. Lufthavnen og Hovedbanegården ligger perfekt i forhold til byen og dens store venues – Royal Arena, Bella Center, Tivoli og konferencehotellerne.

Tal fra Dansk Erhverv
Tal fra Dansk Erhverv viser, at der i København er 10,6 overnatninger pr. indbygger. Det endda baseret alene på indbyggertallet i Københavns Kommune og altså ikke med hverken Frederiksberg eller omegnskommunerne.

Selv med denne afgrænsning er turisme intensiteten i København, dvs. overnatninger pr. indbygger, på niveau med intensiteten i Stockholm og Zürich. Venedig fremhæves ofte som et eksempel på overturisme. Der er 29,9 overnatninger pr. indbygger i Venedig. Der bor godt 260.000 indbyggere i Venedig, hvilket er med til at forklare, hvorfor intensiteten er så høj. 

De mest turismeintensive områder i Europa er destinationer som Santorini, Mallorca, Ibiza, Korfu, De Kanariske Øer og Algarvekysten i Portugal.

Storbyer tæt på store populære kystområder modtager naturligt nok mange endagsturister. Det er blandt andet tilfældet med Barcelona, hvor der, foruden strandene i selve byen, er populære strande sydpå og nordpå langs kysten. Foruden de gæster der overnatter i Barcelona, så viser estimater, at byen årligt modtager godt 30 millioner besøgende fra oplandet og fra krydstogtskibe. Venedig har også et stort kystopland, blandt andet er Lidoen populær. 

Krydstogthavnene i Middelhavet bød velkommen til 25,9 millioner krydstogtgæster i 2017. Barcelona og Venedig er begge med på listen over de største krydstogtdestinationer i Middelhavet. Til sammenligning modtog København i 2017 rundt regnet 850.000 krydstogtgæster.

Dansk Erhverv opfordrer til at byde møde- og leisure-gæsterne velkommen. De repræsenterer udvikling, jobs og velstand.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil