; ;
Gemt

Bekymrende med udsigt til lavere arbejdsudbud og højere skat

18. august 2020

Dansk Erhverv er bekymrede i forhold til udsigten til virksomheder mister vigtig arbejdskraft, lige som en stigning af aktieindkomstskatten er problematisk.

Regeringen er nu kommet med sit forslag til en model for ret til tidligere pension. Dansk Erhverv mener, at det er den forkerte vej at gå, når regeringen vil trække dygtige og raske danskere ud af arbejdsmarkedet. Desuden vil en stigning i aktieindkomstskatten svække investeringer i de små og mellemstore virksomheder og mindske incitamenter til at starte virksomhed i Danmark.

”Vi finder det bekymrende, at der fra politisk hold lægges op til at reducere virksomhedernes mulighed for adgang til dygtig og rutineret arbejdskraft. Reformen vil trække sunde og raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, så hvis der findes et politisk flertal for reformen, er det af yderste vigtighed, at der modsvarende kommer initiativer, som hæver arbejdsudbuddet tilsvarende. Indtil videre har regeringen med tidligere beslutninger mindsket arbejdsudbuddet. Og med ny ret til tidlig pension, så bliver det endnu sværere for virksomhederne at finde den rigtige arbejdskraft. Det vil koste på virksomhedernes bundlinje, og det vil koste på velstanden og dermed velfærden,” siger Brian Mikkelsen.

Problematisk finansiering
En del af pengene til forslaget om tidligere tilbagetrækning vil regeringen finde ved at hæve aktieindkomstskatten fra 42 procent til 45 procent. Et andet forslag er øget lagerbeskatning af selskabers ejendomsavancer.

”I en tid hvor mange andre lande uden tvivl vil arbejde for at sikre deres virksomheder gode vækstvilkår, får danske virksomheder nu en ekstra regning og en lavere arbejdsstyrke. Det synes vi, er et uheldigt signal. En højere aktieindkomstskat vil særligt gå ud over investeringer i små og mellemstore virksomheder, for de vil få sværere ved at tiltrække kapital og vokse. Noget, som Danmark har brug for. Vi har i forvejen den næsthøjeste aktieindkomstbeskatning i OECD. Til sammenligning har Sverige en flad sats på 30 procent, og jeg kan godt frygte, at en endnu højere sats vil have den konsekvens, at investeringer går danske virksomheders næser forbi. Desuden vil den høje skattesats være med til at minimere incitamentet til at blive iværksætter for veluddannede folk med brancheerfaring og et velbetalt job. Vi ved ellers, at det netop er disse personer, der er gode til at skabe succesfulde iværksættervirksomheder. Vi skal ikke gøre det dyrere at drive virksomhed i Danmark, men vi skal derimod gøre det mere attraktivt at investere i virksomheder. Ellers når vi aldrig i mål med hverken den grønne eller den digitale omstilling,” siger Brian Mikkelsen.

Læs hele udspillet på fm.dk: Retfærdig tilbagetrækning: Ret til tidlig pension for folk med lange og hårde arbejdsliv

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef