; ;
Gemt

På vej mod flere faglærte

I går indgik regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF en aftale om styrkelse af erhvervsuddannelserne. Det er unægtelig en bred aftale, og det er flot og godt, at så mange af Christiansborgs partier samlet har taget ansvar og indgået en fornuftig aftale. Læs dagens kommentar af Brian Mikkelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 23. november 2018

Det er absolut ingen hemmelighed, at mange virksomheder allerede står og mangler dygtige faglærte. En mangel, som bare vil vokse og vokse, hvis ikke der sker noget på området.

I går skete der så noget. Regeringen indgik sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF en aftale om styrkelse af erhvervsuddannelserne. Det er unægtelig en bred aftale, og det er flot og godt, at så mange af Christiansborgs partier samlet har taget ansvar og indgået en fornuftig aftale.

Tættere samarbejde med folkeskoler
I Dansk Erhverv er vi især glad for, at der nu bliver lagt op til et tættere samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsskoler. Det er noget, som vi har efterlyst og arbejdet for længe. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil betyde, at mange flere elever får appetit på at gå den vej frem for f.eks. det almene gymnasium.

Kan 10. klasser placeres fysisk på erhvervsskoler?
Desuden skal et ekspertudvalg komme med anbefalinger til, hvordan indholdet i 10. klasse kan rettes mod erhvervsuddannelserne og i langt højere grad end i dag placeres fysisk på erhvervsskolerne. Her er der så en præmie, der skal sikre, at flere erhvervsskoler i fremtiden vil udbyde 10. klasse på vegne af kommunen.

Ser vi på den lidt ældre målgruppe, så får erhvervsskolerne ret til at udbyde selvstændige adgangskurser til voksne over 25 år, som gerne vil søge ind på en erhvervsuddannelse.

Ansættelse af studenter i to-årig uddannelsesaftale
Aftalen tager desuden hånd om to væsentlige udfordringer for virksomhedernes rekruttering af elever inden for især handel og kontor. Muligheden for at ansætte studenter i en to-årig uddannelsesaftale bliver forlænget indtil 2023, og 5-ugers grundforløbet for elever med en handelsgymnasial uddannelse fjernes, mens den bliver halveret for de øvrige studenter. Det er begge ting, som er meget vigtig for de merkantile uddannelser.

På vej mod flere faglærte!
Det giver sig selv, at når så mange partier skulle enes om et kompromis, så er der skønhedspletter. Men jeg vil her glæde mig over det samlede billede, som er ganske nydeligt at kigge på. Aftalen betyder nemlig, at vi er på vej mod flere faglærte.

I horisonten lurer i øvrigt en anden, stor politisk aftale: Finanslovsaftalen for næste år. Det forlyder, at den er på trapperne. Vi holder naturligvis øje med udviklingen og gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at det bliver en finanslov til gavn for dansk erhvervsliv og dermed til gavn for Danmark.

Med venlig hilsen

Brian Mikkelsen

 

 

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil