; ;
Gemt

Chauffør manglede lovpligtig uddannelse, men kunne ikke hjemsendes uden løn

Dansk Erhverv | Personale - 4. november 2020

En virksomhed hjemsendte en chauffør uden løn i 10 dage, da han manglede en lovpligtig efteruddannelse. Selvom medarbejderen ikke kunne genoptage sit chaufførarbejde, før den lovpligtige efteruddannelse var gennemført, fandt Arbejdsretten, at hjemsendelsen var uberettiget.

 

Sagen kort
I forbindelse med en razzia mod en transportvirksomhed i slutningen af november 2018 fik en af virksomhedens chauffører en bøde for ikke at have gennemført den lovpligtige handicapbevidstgørende uddannelse. Han orienterede straks efter razziaen virksomheden om, at han ikke havde været bekendt med uddannelseskravet og derfor ikke havde den lovpligtige uddannelse.

Chaufføren havde været ansat i virksomheden siden den 4. april 2018 og havde arbejdet 13 år som chauffør. Den 29. november 2019 hjemsendte virksomheden ham uden løn, da han ikke kunne udføre sit arbejde, fordi han ikke havde den lovpligtige efteruddannelse. Den 8. december 2019 genoptog chaufføren arbejdet, da han deltog på den handicapbevidstgørende uddannelse, som virksomheden havde arrangeret for 27 af sine chauffører.

Forbundet krævede løn til chaufføren og bod for overenskomstbrud
Chaufførens forbund rejste efter hjemsendelsen krav i Arbejdsretten om efterbetaling af løn til chaufføren under hjemsendelsen samt bod for brud på overenskomsten.

Virksomheden forklarede under sagen, at den ved ansættelse af chauffører med mere end ét års erfaring forventer, at chaufførerne har gennemført de lovpligtige kurser. Derfor havde virksomheden ikke undersøgt, om chaufføren havde gennemført den handicapbevidstgørende uddannelse forud for ansættelsen. Det fremgik af en sms fra virksomheden til chaufføren, at virksomheden ikke var bekendt med, hvem der havde den lovpligtige uddannelse.

Afgørelsen
Arbejdsretten fandt det bevist, at det var et fælles ansvar for virksomheden og chaufføren, at den lovpligtige handicapbevidstgørende uddannelse var gennemført. Som arbejdsgiver for et større antal chauffører havde virksomheden en særlig anledning og forpligtelse til at holde sig ajour med den til enhver tid gældende lovgivning om krav til ansatte chauffører. Virksomheden burde derfor ved ansættelsen have kontrolleret, om chaufføren opfyldte kravene.

Arbejdsretten lagde vægt på, at chaufføren med sin kortvarige anciennitet ikke havde mulighed for at afspadsere eller afviklede optjent ferie i hjemsendelsesperioden. På den baggrund kunne virksomheden ikke hjemsende ham uden løn, og virksomheden skulle efterbetale lønnen.

Arbejdsretten pålagde dog ikke virksomheden bod for brud på overenskomsten, idet chaufføren også havde haft et ansvar for at sikre den nødvendige efteruddannelse, ligesom der ikke var andet arbejde at tilbyde ham i perioden, indtil han kunne genoptage chaufførarbejdet.

Dansk Erhverv bemærker

Afgørelsen viser, at selvom chauffører selv har et ansvar for at gennemføre lovpligtige uddannelser, fritager det ikke virksomhederne fra generelt at sikre, at medarbejdere både i forbindelse med ansættelsen og løbende i ansættelsesforholdet lever op til uddannelseskravene.

Dansk Erhverv anbefaler derfor, at virksomheder sikrer en procedure for løbende kontrol af gennemført efteruddannelse. Afgørelsen ændrer ikke på den tidligere praksis om, at medarbejdere som udgangspunkt selv skal afholde udgifter til efteruddannelse.

Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål til dine medarbejderes efteruddannelse.