; ;
Gemt

Danmark i front i international konkurrence

Danmark rykker frem til 10. pladsen over de mest konkurrencedygtige økonomier i verden. Det viser den årlige analyse fra World Economic Forum. En veluddannet arbejdsstyrke med gode digitale kompetencer trækker op, mens skattesystemet trækker ned.

Nyhed

World Economic Forum har netop udgivet sit årlige konkurrenceindeks, der belyser konkurrenceevnen i 140 lande. USA, Singapore, Tyskland, Schweiz og Japan topper listen, og Sverige ligger en plads foran os med den 9. stærkeste konkurrencekraft. Til gengæld ligger vi foran Finland på 11. pladsen og Norge på 16. pladsen.

”En af styrkerne ved Danmark, som bliver fremhævet af World Economic Forum, er en veluddannet arbejdsstyrke med stærke digitale kompetencer. Det er rigtigt, men samtidig er arbejdskraften også vores akilleshæl forstået på den måde, at vi begynder at mangle arbejdskraft, hvilket bremser vores opsving og vores virksomheders vækstmuligheder. Det gælder ikke mindst personer med de rette digitale kompetencer, og analyser viser, at manglen på it-specialister blot vil vokse de kommende år,” siger analysechef Malthe Munkøe.

Derimod trækker blandt andet skattesystemet ned ifølge rapporten.

”Hvis man virkelig vil styrke dansk konkurrenceevne, er skattesystemet et oplagt sted at tage fat. Det gælder både i forhold til selve skatte- og afgiftssatserne, og at undgå at reglerne er overdrevent komplekse. Rapporten fra World Economic Forum viser, at der bestemt er et forbedringspotentiale på skatteområdet,” konstaterer Malthe Munkøe.

”Derfor er det afgørende at vi fastholder reformkursen. Vi ligger relativt godt, men der er helt klart plads til forbedringer. Vi bør hæve ambitionsniveauet og sætte os det mål at blive et af verdens allermest konkurrencedygtige lande. Det kan godt lade sig gøre, hvis vi kan mobilisere den nødvendige opbakning til at styrke dansk økonomi med de rigtige politiske reformer og justeringer. En stærkere konkurrencekraft vil give et rygstød til dansk økonomi, som ikke har været helt på toppen i 2018, og bidrage til vækst og velstand i Danmark,” siger Malthe Munkøe.

Læs analysen fra World Economic Forum her.