; ;
Gemt

Sammenhængsreformens fri-institutioner rummer enormt potentiale

Regeringen har netop lanceret Sammenhængsreformens første spor af i alt seks spor – nemlig afbureaukratisering. Dansk Erhverv har på den velfærdspolitiske front fokus på forsøg med friinstitutioner, hvor blandt andet plejehjem og sociale botilbud kan blive fritaget for statslige regler og lokal regulering.

Nyhed

Pressemeddelelse, 4. september 2018

”I dag er der ca. 2.400 offentlige sociale tilbud og ca. 1.000 offentlige plejehjem i Danmark. En øget fri-sætning af de tilbud rummer store muligheder for innovation og synergi til gavn for borgerne,” siger Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv. 

Positive erfaringer fra private og selvejende institutioner
Dansk Erhverv er landets største erhvervsorganisation for private og selvejende velfærdstilbud, og her tager man godt imod regeringens forsøg med friinstitutioner. Erfaringerne fra de private institutioner er nemlig positive, når den daglige ledelse, medarbejdere og bestyrelser i højere grad sættes fri og får handlerum.

”Vi hæfter os ved, at institutionerne selv får mulighed for at pege på, hvilke reguleringer de gerne vil fritages for. Her er inspirationen fra private vigtig. Vi kan eksempelvis se på ældreområdet, at der er kortere afstand fra den gode ide til handling, men også fra et problem bliver identificeret, til der handles og rettes op,” siger Mette Feifer og fortsætter:

Ofte er der eksempelvis en medarbejder i hjemmeplejen, der har en god kemi med en borger og derfor bliver det hurtigt i den konkrete planlægning muligt at fortsætte mødet med borgeren. De private institutioner er rigtig gode til at sørge for kontinuitet og et kendt ansigt i ældreplejen, og det handler ofte netop om ledelse,” siger hun.  

På samme måde arbejder bestyrelser med pårørende og lokalsamfundsrepræsentanter oftere også med konkrete værdier og udvikling. Dansk Erhverv peger på, at en løsning derfor også kan være at gå endnu videre og slippe institutionerne endnu mere fri i egentlige selvejende enheder, og derved i større grad få mulighed for at inddrage brugervalgte repræsentanter og mennesker fra lokalsamfundet.  

Fokus på effekten og opgaven
Dansk Erhverv peger også på, at fri-institutionsforsøgene, som regeringen nu lancerer, åbner for nye muligheder for en konkret og bedre velfærd. Det sker, hvis de enkelte institutioner i højere grad får et budget, og det så er deres opgave at sikre vejen til en forskel for borgeren.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil