; ;
Gemt

Dansk Erhverv vinder sag om butiksoverenskomstens arbejdstidsregler

Dansk Erhverv er blevet frifundet i en principiel faglig voldgift om butiksoverenskomstens arbejdstidsregler. Afgørelsen fastslår blandt andet, at der i ugen før jul, påske- og pinselørdag samt før et udsalg af 14 dages varighed, er mulighed for at pålægge flere arbejdsweekender uden, at der skal ske ekstra betaling for søndage.

Nyhed

Voldgiftsretten har fastslået, at undtagelsesbestemmelsen i butiksoverenskomstens § 1, stk. 1, litra D (herefter ’litra D’), er en generel regel, der betyder, at butikker i ugen før jul, påske og pinselørdag samt under et udsalg af 14 dages varighed kan fravige overenskomstens regler i § 1, stk. 1, litra C (’litra C’) om arbejdets placering.

Dansk Erhverv fik således medhold i, at der ikke skulle ydes ekstra betaling efter de særlige regler om søndagsbetaling i litra C, 5. afsnit, til en medarbejder, der i en planperiode havde arbejdet 8 ud af 16 søndage, idet en af de pågældende søndage var ugen før jul og dermed omfattet af undtagelsesbestemmelsen i litra D.

Antallet af friweekender blev ved den seneste overenskomstfornyelse i 2017 ændret, så der nu er adgang til at placere 8 arbejdsweekender over en 16 ugers planperiode mod tidligere 7. Det principielle spørgsmål er imidlertid uændret.

Parternes synspunkter i sagen
Det har siden 1993 været aftalt med HK, at butiksoverenskomstens regler om arbejdets placering i litra C ikke var gældende i ugen før jul, påske og pinselørdag samt før et udsalg af 14 dages varighed.

HK påstod under sagen, at undtagelsesbestemmelsen i litra D ikke var gældende for medarbejdere, der er beskæftiget i søndagsåbne butikker, idet disse, hvor det er begrundet i virksomhedens forhold, altid kan pålægge medarbejderen at arbejde flere søndage mod betaling.

Efter HK’s opfattelse skulle der gives frihed eller ydes betaling til medarbejdere, der blev pålagt at arbejde 8 weekender i den planperiode, der omfattede ugen før jul.

Dansk Erhverv gjorde under sagen gældende, at adgangen til at fravige reglerne om arbejdets placering i visse perioder var en generel undtagelse, som var gældende i alle butikker, både søndagsåbne og søndagslukkede butikker, og at der derfor ikke skulle ydes betaling for den 8. søndag.

Dansk Erhverv vurderer
Det har hele tiden været Dansk Erhvervs rådgivning, at undtagelsesbestemmelsen i litra D, 1. afsnit betyder, at samtlige regler om arbejdets placering i litra C ikke er gældende i ugen før jul, påske og pinselørdag samt før et udsalg af 14 dages varighed. Det har den faglige voldgiftsret nu fastslået ved denne afgørelse.

Virksomheder omfattet af butiksoverenskomsten kan derfor fortsat i de i litra D omtalte perioder fravige reglerne om:

  • Hvor mange gange om ugen en medarbejder kan pålægges at arbejde efter kl. 17.45,
  • hvor mange lørdage en medarbejder kan pålægges at arbejde efter kl. 14.15, og
  • hvor mange friweekender en medarbejder har ret til.

Dette gælder uanset om butikken har søndagsåbent eller søndagslukket. For søndagsåbne butikker gælder det, at der ikke skal betales for de søndage, der som følge af bestemmelsen i litra D, er undtaget fra reglerne i litra C.

Undtagelsesreglen i § 1, stk. 1, litra d, 2. afsnit gælder også fortsat uændret.

Læs afgørelsen her.