Gemt

Dansk Erhverv vinder sag om Funktionæroverenskomstens dækningsområde

12. november 2020

Dansk Erhverv har fået medhold i, at tegnsprogstolke ikke er omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Services dækningsområde.

50-procent-reglen
I flere af Dansk Erhverv Arbejdsgivers overenskomster med HK, herunder Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service, findes en såkaldt 50-procents-regel, som har eksisteret i mange år. Reglen fastslår, at HK, som er part i overenskomsterne, kun kan forlange overenskomst over for medlemmer af Dansk Erhverv Arbejdsgiver, når HK organiserer mindst halvdelen af de ansatte, der er beskæftiget inden for overenskomstens faglige dækningsområde i en konkret virksomhed.

Sagen kort
I den konkrete sag var spørgsmålet om tegnsprogstolke ansat hos en virksomhed, der leverer tegnsprogstolkning, var omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Services faglige dækningsområde.

Under sagen kom det frem, at Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service oprindeligt omfattede medarbejdere ansat i handels- og kontorfagene. Herudover har HK og Dansk Erhverv Arbejdsgiver særskilt aftalt, at andre ansatte, bl.a. inden for IT og lager, også er omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service.

Der blev under sagen også fremlagt nogle eksempler på konkrete tilfælde, hvor tegnsprogstolke var blevet omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service ved en udtrykkelig aftale eller i forbindelse med, at en virksomhed med overenskomst med HK havde indmeldt sig i en arbejdsgiverforening.

Dommeren i den faglige voldgift kom frem til, at Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Services faglige dækningsområde fortsat er begrænset til ansatte i handels- og kontorfagene, medmindre andet udtrykkeligt er aftalt mellem overenskomstparterne - eller klart fremgår af en af dem udviklet fast og entydig praksis. Tegnsprogstolkene var derfor ikke omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Services faglige dækningsområde.

Dansk Erhverv bemærker
Dansk Erhverv er enig i afgørelsen. Sagen viser, at når virksomheder bliver mødt med et 50-procents-krav, er det vigtigt, at man vurderer, om hver enkelte medarbejder reelt er omfattet af overenskomstens faglige dækningsområde.

Kontakt Dansk Erhverv hvis du har spørgsmål vedrørende indgåelse af overenskomst.