; ;
Gemt

Enighed om ny national handlingsplan for tobak

Regeringen har onsdag (18/12) opnået enighed med en række partier om at stå bag en ny tobaksplan. Det blev et bredt forlig med deltagelse af alle partier, med undtagelse af Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 19. december 2019

Den nye nationale handlingsplan for tobak indeholder ni overordnede initiativer, der har til hensigt at stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed:

  • Udstillingsforbud
  • Skærpet reklameforbud
  • Neutrale pakker
  • Røgfri skoletid
  • Forbud mod smagsstoffer i tobak og e-cigaretter
  • Regulering af nikotinprodukter
  • Styrket alderskontrol og strengere straf
  • Regulering af smag i vandpiber
  • Hjælp til rygestop

Tiltagene skal ses i sammenhæng med de allerede aftalte initiativer som følge af finansloven – herunder navnlig stigningerne i tobaksafgifterne, ekstra 5 mio. kr. til kontrol af salgsaldersgrænserne samt forsøg med rygestopkurser og rygestopmedicin.

Her kan du læse hele aftaleteksten om national handlingsplan for tobak.  

Udstillingsforbud som central indsats
Som et af de centrale tiltag for at reducere rygning blandt unge er aftaleparterne blevet enige om at indføre et udstillingsforbud for tobak i butikkerne. Formålet er at undgå indirekte promovering af tobaksvarer overfor børn og unge. Udstillingsforbud ved lov imødekommer et ønske fra Dansk Erhverv, hvor det er særligt væsentligt for os, at aftaleteksten betoner metodefriheden for den enkelte butik. Dvs. butikkerne selv kan vælge typen af anordning, der skal skjule tobakken for kunderne.

Andre tiltag der direkte vil påvirke detailhandlen, inkluderer et skærpet reklameforbud, standardiserede cigaretpakker, forbud mod smagsstoffer i tobak og e-cigaretter samt en styrket alderskontrol med dertilhørende strengere straffe.

Det strengere reklameforbud indskærper bl.a. at enhver form for uddeling af tobaksvarer, e-cigaretter, nikotinprodukter m.v. forbydes. De standardiserede, eller neutrale, pakker vil betyde at alle cigaretpakker kommer til at se ens ud, uden mulighed for differentiering af indpakningen. Dette har Dansk Erhverv advaret imod, da det kan medføre længere ekspeditionstider ved betalingskasserne.

Afslutningsvist vil den styrkede alderskontrol konkret betyde en højere bøde ved overtrædelse. Hvor bødeniveauet i dag er 10.000, 20.000 og 40.000 kroner for overtrædelse af salgsaldersgrænserne hhv. første, anden og tredje gang, vil det fremover være 25.000, 40.000 og 40.000 kroner. Ved tredje overtrædelse i træk inden for en periode, vil man kunne blive frakendt retten til at sælge tobak i seks måneder.

Dansk Erhverv finder det vigtigt, at denne straf kun vil blive brugt i tilfælde af overtrædelser med særligt grov karakter, ligesom at det bør ske på baggrund af proces.

Tiltag i øvrigt
De øvrige tiltag i regeringens handlingsplan inkluderer røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelser, et punkt der har været vigtig at få med for Dansk Erhverv. Dermed vil forbuddet også gælde for erhvervsskoler, hvor det før kun var gymnasiale uddannelser der var omfattet.

Derudover vil regeringen sætte ind over for vandpiber og e-cigaretter. Tilsatte smagsstoffer, med andre aromaer end tobak og mentol, vil blive forbudt, ligesom den generelle regulering af e-cigaretter og andre nikotinprodukter fremover vil følge reguleringen af tobak.

Afslutningsvist er aftaleparterne blevet enige om at tillade kommuner at udlevere rygestopmedicin i forbindelse med rygestoptilbud til nærmere definerede grupper.

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent