; ;
Gemt

Er en ulykke til og fra arbejde en arbejdsskade?

Vestre Landsret fastslår, at der ikke var tale om en arbejdsskade, da en vikar pådrog sig en skade under et trafikuheld på vej fra sit hjem til en tilkaldevagt i sin egen bil.

Nyhed

Dansk Erhverv | Vikar - 17. december 2019

Arbejdsskadesikringsloven
Det følger af arbejdsskadesikringsloven, at en ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis ulykken er en følge af arbejdet eller de forhold, som arbejdet foregår under. Ved transport til og fra arbejde er udgangspunktet, at ulykker ikke er omfattet af arbejdsskadesikringsloven og derfor ikke kan anerkendes som en arbejdsskade.

Der er dog en undtagelse til dette udgangspunkt, når transporten er i virksomhedens eller arbejdsgiverens interesse, eller hvis virksomheden eller arbejdsgiveren har særlig indflydelse på transporten. Og hvorvidt der var tale om en undtagelse til udgangspunktet, skulle Vestre Landsret tage stilling til i denne sag.

Sagen kort
Sagen handlede om en vikar, der var ansat i et vikarbureau. I forbindelse med en tilkaldevagt kom vikaren ud for et trafikuheld, da vikaren skulle fra sit hjem til det midlertidige arbejdssted. Som resultat af ulykken brækkede vikaren nakken to steder og pådrog sig flere alvorlige brud på hånd og ben.

Vikaren mente, at der var tale om en arbejdsskade, og lagde bl.a. vægt på, at ansættelsesforholdet var betinget af, at vikaren havde egen bil. På den baggrund mente vikaren, at kørslen til og fra arbejdsstederne var i arbejdsgiverens interesse. Vikaren lagde desuden vægt på, at vikaren havde skiftende arbejdssteder, samt at det var i vikarbureauets interesse, at vikaren stod til rådighed og kunne møde med kort varsel. Vikaren fik også kørselsgodtgørelse for kørslen til og fra de midlertidige arbejdssteder.

Afgørelsen
Byretten og landsretten kom begge frem til, at der ikke var tale om en arbejdsulykke. Det blev begrundet med, at kørslen ikke foregik i arbejdstiden, hvorfor vikaren ikke udførte en arbejdsopgave under instruks fra arbejdsgiveren. Kørslen var sket i vikarens interesse og kunne ikke begrundes i arbejdsgiverens forhold i øvrigt.

Landsretten lagde derudover vægt på, at vikaren ikke var forpligtet til at køre til det midlertidige arbejdssted i egen bil, men kunne vælge anden transport, blot vikaren kunne møde til den fastsatte tid. Kravet om egen bil var alene begrundet i, at vikaren med kort varsel skulle kunne påtage sig vikararbejde i et stort geografisk område.

Dansk Erhverv vurderer
Dansk Erhverv bemærker, at dommen fastholder udgangspunktet, at man ikke er omfattet af arbejdsskadesikringsloven ved transport til og fra arbejde, herunder heller ikke ved skiftende arbejdssteder, og når ansatte får kørselsgodtgørelse. Dansk Erhverv bemærker hertil, at der kan være undtagelsestilfælde, hvor transport til og fra arbejde er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, men at det beror på en konkret vurdering.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmer i tvivlstilfælde tager kontakt til Dansk Erhverv for rådgivning.