; ;
Gemt

Erhvervslivet efterspørger fælles grønne rapporteringsmetoder

27. april 2021

Den grønne omstilling er i fuld gang både i den offentlige og private sektor. Derfor kommer efterspørgslen på grønne produkter og serviceydelser til at stige. Samtidig er der ikke ens metoder for at måle og rapportere om, hvordan og hvornår produkterne og ydelserne er grønne. Det viser ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Erhvervsorganisationen efterlyser indsats, som sikrer ensartet grøn rapportering og grønne standarder både i og uden for Danmark.

I Dansk Erhvervs undersøgelse om rapportering af klimapåvirkning svarer 24 pct. af virksomhederne, at de arbejder med internationale standarder og certificeringer, som også omfatter fokus på klima. Men samtidig står det klart, at antallet og variationen af værktøjer i markedet er enorm, og at virksomheder opgør og rapporterer om deres CO2-udledning på forskellige måder.

”Som det er i dag, har mange virksomheder svært ved at finde rundt i de mange grønne opgørelses- og rapporteringsmetoder, som eksisterer. Der er brug for at kortlægge og samstemme eksisterende metoder og værktøjer, så virksomheder får nemmere ved at navigere, og så de får ét fælles sprog og én fælles målestok at arbejde ud fra”, siger Louise Riisgaard, markedschef i Dansk Erhverv.

Kunderne efterspørger grønne løsninger
Af undersøgelsen fremgår det, at virksomhederne forventer en markant stigning i efterspørgslen efter grønne løsninger frem mod 2025. 71 pct. af virksomhederne med produktsalg forventer en stigende efterspørgsel på klimavenlige produkter, mens det tilsvarende tal for serviceydelser er 59 pct.

Af samme grund har mange virksomheder allerede i dag fokus på at gøre deres produkter og serviceydelser mere klimavenlige. 61 pct. af virksomhederne med produktsalg har i dag fokus på at gøre deres produkter mere klimavenlige. Det tilsvarende tal for serviceydelser er 52 pct.

”Med fælles rapporteringsmetoder vil kunderne få mulighed for at efterspørge og sammenligne dokumenterede grønne løsninger og gå uden om green washing. Det har en stor betydning for den grønne omstilling.  Virksomhederne vil meget gerne udvikle grønne løsninger, men de skal være dokumenterede, for det gør konkurrencesituationen bedre og hjælper forbrugerne”, siger Louise Riisgaard.

Behov for fælles, internationale rapporteringsmetoder
Kun 22 pct. af virksomhederne har i dag ressourcer og viden til at dokumentere og rapportere om deres klimaindsatser, og det er især ide mindre virksomheder, som halter bagud.

”Virksomhederne vil oprigtigt gerne vil bidrage til den grønne omstilling. Det er det generelle billede. Men mange, særligt de mindre virksomheder, er stadig famlende, når de skal i gang med at rapportere om resultaterne af deres klimaindsatser. Samtidig ved vi, at der er regulering på vej fra EU på det her område. Så det er vigtigt, at regeringen, myndighederne og dansk erhvervsliv arbejder for, at de regler der kommer, også giver mening og kan håndteres i virksomhederne, samtidig med at man er klar med hjælp og vejledning. Det er der behov for,“ siger Louise Riisgaard.

Læs mere om Dansk Erhvervs undersøgelse om rapportering af klimapåvirkning.

Kontakt

Rådgivning, Rekruttering & Finans; Medier & Kreative Erhverv

Louise Riisgaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil