; ;
Gemt

Et stærkt fokus på bæredygtige emballager fra alle sider

Emballager er i fokus, særligt aktuelt emballager af plast. Dansk Erhverv har samlet de mange fokusområder og initiativer op fra EU, Danmark og markedet, og præsenterer og diskuterer dem i Forum for Bæredygtige Emballager.

Nyhed

DANSK ERHVERV | MILJØ OG RESSOURCER - 6. DECEMBER 2018

Forum for Bæredygtige Emballager er et medlemsinitiativ og henvender sig til hele værdikæden omkring emballager, dvs. fra designeren af emballagen, detailhandlen, der til en vis grad har indflydelse på emballagen, cafebageren, der sender emballeret kaffe ud af døren og genvinderen, der samler emballagerne op.

I forummet ser vi fremad. Opgaven med at forbedre emballagernes miljøperformance er grundlaget for arbejdet i Forum for Bæredygtige Emballager. 

At være frontløber på denne dagsorden kan indebære langsigtede fordele, i og med EU indfører producentansvar for emballager og et designkrav om 100 procent genanvendelse inden 2025. Opgaven er også vanskelig, hvorfor Dansk Erhverv med initiativet tilbyder sine medlemmer et forum, hvor viden kan hentes. og initiativer kan debatteres - og det sker i en værdikæde perspektiv for at sikre et arbejde mod en cirkulær økonomi.

Designregler for en forbedret miljøperformance er lanceret
En vej til at forbedre emballagernes miljøperformance blev vist på en konference i Dansk Erhverv, da et konsortium under initiativet ”Rethink Plastic”, støttet med midler fra Miljøstyrelsens emballagepulje, medio september 2018 lancerede såkaldte dogme- og designregler for miljøvenlige og mere bæredygtige emballager.

Med syv dogmeregler – syv pragmatiske retningslinjer – støttes f.eks. detailhandlen i at stille krav til sine emballageproducenter og på denne måde medvirke til en bedre miljøperformance. 

Sigtet for designreglerne er også at give handlen værktøjer til at re-designe emballagerne til at kunne opnå fordele i forhold til det producentansvar for virksomheder, som Danmark skal indføre inden 2025. Kan emballagerne designe og fremstilles til at blive 100 procent genanvendelige, er det sandsynligt, at udgifterne til producentansvaret holdes på et minimum.

Konkret fokuserer designreglerne på plastemballager til fødevarer. Plast er på det seneste kommet i strid modvind, og fordi plasten er uundværlige og i mange tilfælde kan være det bedste valg, skal der arbejdes på optimering af dens miljøperformances ved at primært at designe den til at forbruge en mindre mængde plast og til at kunne genanvendes.

Læs mere om Dogmereglerne.

Projektkonsortiet Rethink Plastic består af Hatch & Bloom, Dansk Erhverv, ARC, Salling Group, GS1 og Plus Pack. Projektet blev finansieret af Miljø- og Fødevareministeriet.

Sammenhæng imellem Dogmeregler og Plastindustrien
På opstartsmødet i Forum for Bæredygtige Emballager blev der skabt forståelse for, hvordan konsortiet designregler og Plastindustriens anbefalinger til cirkulære plast emballager hænger sammen. 

Detailhandlen finder det forvirrende, når der er to sæt designregler og har derfor efterlyst en gennemgang af sammenhængen. De to projekters anbefalinger har en fin sammenhæng og adskiller sig ved, at plastindustrien har opstillet en række mere overordnede kriterier for emballagedesign, imens disse valg er mere konkrete og udmøntet til mere anvisende og detaljerede retningslinjer, der kan bruges umiddelbart her og nu, som en ”opskrift” for at fremstille emballagen.

For at give et anvisende eksempel til forståelsen af sammenhængen imellem de to emballageinitiativer:

Plastindustriens designmanual opstiller deres design-anbefalinger i en tabel på side 7 (se deres manual i nedenstående link). Tabellens grønne niveau anviser nogle overordnede betragtninger, som man skal gøre sig, når man designer emballagen. 

Indenfor Plastindustriens grønne bjælke og anbefalinger finder du Konsortiets formulerede og konkrete designregler, som er beskrevet med ”rød” tekst i denne præsentation gennemgået i Forum for Bæredygtige Emballager.