; ;
Gemt

EU-dataaftale sikrer datacentre i Danmark

Sent tirsdag nåede forhandlerne fra Europa Parlamentet og det Bulgarske formandskab for Rådet frem til en ambitiøs aftale om free-flow of data. Forordningen er et supplement til GDPR og forbyder såkaldte datalokaliseringskrav i EU, for data der ikke er personfølsomt, og sikrer dermed den femte frihed for data i det indre marked.

Nyhed

”Det er en stor dag for det digitale indre marked og for datacenterindustrien i Danmark” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

”Den nye forordning fjerner barriere og booster dermed markedet for både brugere og udbydere af cloudservices. Dataprotektionismen er stigende globalt, og antallet af datalokaliseringskrav også internt i EU har været stigende over de senere år, og de har medført barrierer i det indre marked. Det bliver der nu gjort op med, og det vil især være en fordel for mindre virksomheder og start-ups, som ikke har ressourcer til at investere i datacentre eller cloudaftaler i flere forskellige EU lande,” fortsætter Poul Noer.

Aftalen betyder blandt andet at medlemslandene fremadrettet ikke må tvinge virksomheder til at opbevare ikke-persondata i det enkelte land, men derimod er de håndhævende myndigheder sikret adgang til data, uanset hvor i EU den er opbevaret. Derudover indføres der krav om gennemsigtighed, så eksisterende og eventuelle nye datalokaliseringskrav, der indføres under undtagelsen, skal offentliggøres på en samlet EU-liste på alle EU sprog.

”I Dansk Erhverv er vi begejstrede over aftalen, og særligt er det vigtigt, at medlemslandene indvilligede i at inkludere offentlig data. Det er vigtigt, at den offentlige sektor går forrest i den digitale tidsalder,” siger Poul Noer.

Aftalen vil nu indenfor de næste par uger blive formelt godkendt af Rådet og Plenarforsamlingen og vil være gældende i medlemslandene et halvt år derefter.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil