; ;
Gemt

EU har endelig vedtaget ventet økologiforordning

Efter fire år med forhandlinger er de europæiske landbrugsministre i Rådet endelig blevet enige om vedtagelsen af en ny økologiforordning, som vil gælde fra den 1. januar 2021.

Nyhed

I slutningen af maj vedtog Rådet teksten til den nye økologiforordning, der har været undervejs i fire år. Eftersom også Europa-Parlamentet vedtog forordningen en måned tidligere, er det nu officielt, at den træder i kraft i hele EU den 1. januar 2021. Den nye økologiforordning skal sørge for, at vilkårene og reglerne for økologi bliver mere ens på tværs af EU.

I Danmark er der blandede holdninger til forordningens indhold. Særligt kritisk for medlemmer af Dansk Erhverv er det, at der er lagt op til, at detailvirksomheder, som sælger uindpakkede økologiske fødevarer (fx bake-off brød samt frugt og grønt i løssalg) fremover skal økologiregistreres og underlægges økologikontrol, hvilket de hidtil har været fritaget for. Virksomheder med et meget begrænset økologisk salg kan dog fortsat være undtaget for kontrol.

Til gengæld er det positivt, at kravet om årlig økologikontrol grundlæggende opretholdes, men at det samtidig bliver muligt at justere frekvensen for visse producenter med en lav risikoprofil, fx ved at erstatte det fysiske kontrolbesøg med en administrativ verificering hvert andet år.

Der indføres ikke en særlig pesticidgrænseværdi for økologi i Danmark eller i EU, men medlemslande, der har indført en national grænseværdi, kan videreføre denne. Danmark har ikke en særlig grænseværdi for økologi, så samhandel med andre lande kan blive vanskeligere.

Arbejdet med de detaljerede regler er så småt gået i gang og vil supplere de overordnede regler, der netop er vedtaget i økologiforordningen. Dansk Erhverv vil orientere om relevante ændringer efterhånden, som de bliver vedtaget.

Læs mere i Fødevarestyrelsens nyhed. 

Se den nye forordning her.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer