; ;
Gemt

EU-Kommissionen præsenterer ny cirkulær handlingsplan

01. april 2020

Europa-Kommissionen har præsenteret en ny cirkulær økonomi-handlingsplan. Handlingsplanen skal ændre måden, hvorpå der produceres og forbruges varer. Planen er en af hjørnestenene i den europæiske Green Deal, der skal sikre bæredygtig og klimaneutral vækst i EU.

Målet med den cirkulære handlingsplan er at reducere det europæiske miljøaftryk samt at fordoble unionens genanvendelse af materialer inden for de kommende ti år. Med en fuld implementering af den nye handlingsplan forventes det, at EU vil kunne forøge sit BNP med 0,5 procent og skabe cirka 700.000 nye jobs i 2030.

Handlingsplanen indeholder følgende tiltag, der har til formål at fremme design, produktion og genanvendelse til en cirkulær økonomi:

  • Bæredygtige produkter skal være normen i EU
    Kommissionen vil foreslå en bæredygtig produktpolitik, der skal sikre, at produkter, der sælges på det europæiske marked, er designet til at holde længere, er nemmere at genbruge, kan repareres og genanvendes samt indeholde så mange genanvendte materialer som muligt. Engangsartikler vil blive begrænset, produkters planlagte forældelse vil blive tacklet, og destruktionen af ikke-solgte funktionsdygtige produkter vil blive forbudt.
  • Magten til forbrugerne
    For bedre at kunne træffe bæredygtige valg skal forbrugeren have adgang til pålidelig information om eksempelvis muligheden for at reparere og produkternes holdbarhed. Forbrugerne vil opnå en egentlig ret til reparation, ”Right to Repair”.
  • Fokus på de sektorer, der anvender flest ressourcer, og som har et stort cirkulært potentiale
    Kommissionen vil præsentere konkrete tiltag inden for elektronik, biler, batterier, emballager, plast, tekstiler, fødevarer samt bygge- og anlægsbranchen.
  • Sikre mindre affald
    Fokus vil være at forebygge affald samt at omdanne affaldet til sekundære ressourcer af en høj kvalitet, der kan handles på et velfungerende marked. Kommissionen nævner, at de vil se nærmere på muligheden for at introducere en EU-harmoniseret model for separat indsamling af affald og mærkning. Handlingsplanen fremlægger i øvrigt en række tiltag, der skal minimere eksport af affald til lande uden for EU og tackle illegale eksporter.

Læs mere om den cirkulære handlingsplan her: EEB - Circular Economy.