; ;
Gemt

EU-Kommissionen præsenterer strategi for et sundere og mere bæredygtigt fødevaresystem i hele EU

28. maj 2020

EU-Kommissionen har præsenteret den længe ventede Farm to Fork strategi, der skal transformere fødevarebranchen fra jord til bord frem mod 2050.

I forlængelse af EU-Kommissionens European Green Deal, der skal sikre et klimaneutralt EU i 2050, har Kommissionen netop fremlagt en altomfattende “fra-jord-til-bord"-strategi, som stort set favner hele fødevareområdet. Strategien indeholder blandt andet en lang række indsatser målrettet en grønnere landbrugssektor, understøttelse af nye, innovative fødevarer og proteiner, bekæmpelse af fødevaresvindel og madspild i hele fødevarekæden, øgede krav til dyrevelfærd, indsatser for reduktion af miljøaftryk fra produktion, transport, oplagring, emballager mv. relateret til fødevarer samt tiltag for at stimulere til et sundere og mere bæredygtigt fødevareforbrug i hele EU.

Dansk Erhverv bakker som udgangspunkt op om strategien, som vil betyde en del ændringer på sigt for danske fødevarevirksomheder. Fx kan Nøglehulsmærket blive erstattet af den såkaldte NutriScore, som er et lyskrydsbaseret ernæringsmærke, som blandt andet anvendes i Frankrig og andre større medlemslande, ligesom et fælles EU sustainable food logo også er en del af strategien, der skal sammentænke miljø, klima, sundhed og sociale aspekter i ét mærke. Dansk Erhverv følger naturligvis arbejdet tæt. Både fra Børsen i København og kontoret i Bruxelles samt via den europæiske brancheorganisation EuroCommerce.

Særlige opmærksomhedspunkter i F2F

  1. Etablering af et EU Food Security Observatory (bl.a. sikring af fødevareforsyning i EU) ​
  2. Mindske forbruget og afhængigheden af pesticider​
  3. Fremme udbud og efterspørgsel på økologiske fødevarer​
  4. Højere dyrevelfærd (bl.a. mulighed for et nyt EU dyrevelfærdsmærke) ​
  5. Reformulering af forarbejdede fødevarer (fx indføre maks. grænser for visse næringsstoffer) ​
  6. Nye næringsprofiler for at begrænse promovering af mad med meget salt, sukker og/eller fedt​
  7. Revision af EU-lovgivning for fødevarekontaktmaterialer (fx ift. sundhed, genanvendelse og madspild) ​
  8. Styrket koordinering mv. for at bekæmpe fødevaresvindel i hele værdikæden ​
  9. Harmoniseret obligatorisk ernæringsmærkning på fødevarer (Front of pack) ​
  10. Krav om oprindelsesangivelse for mælk samt for mælk og kød som ingredienser​
  11. Framework for et EU bæredygtighedsmærke på fødevarer (inkl. miljø, klima, sundhed og sociale forhold) ​
  12. Mål på EU-niveau for reduktion af madaffald​
  13. Revision af EU-regler om datomærkning​
  14. Cirkulære forretningsmodeller i bl.a. produktion og detail

Læs hele strategien på EU-Kommissionens hjemmeside: EC - Green Deal.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer