; ;
Gemt

EU’s årsrapport 2019 om alvorlige sundhedsrisici forbundet med fødevarer

19. januar 2021

Virkningsfuld infografik gengiver data i RASFF-årsrapporten 2019. For sjette år i træk er der en signifikant stigning i antallet af notifikationer, der advarer om en alvorlig sundhedsrisiko.

EU-Kommissionens meddelelsessystem til forbrugerbeskyttelse indenfor fødevare- og foderulykker RASFF har offentliggjort sin årsrapport 2019. I alt 4118 oprindelige notifikationer blev sendt via RASFF, hvoraf 1175 blev klassificeret som advarsler (alvorlig sundhedsrisiko) og 1499 som afvisninger ved en grænse. 

Antallet af underretninger i 2019, der advarer om en alvorlig sundhedsrisiko fra et produkt på markedet, steg med 5% sammenlignet med 2018. Det er sjette år i træk, der er en signifikant stigning i advarsler.

Figur 1. Infograf 2019 (kilde: RASFF-årsrapport 2019 infograf)

Figur 1. Infograf 2019 (kilde: RASFF-årsrapport 2019 infograf)

Top-10 fare- og produktkategorier på fødevarer med oprindelse i tredjelande
Som tidligere år er der flest problemer med mykotoksiner og patogene mikroorganismer for produkter fra tredjelande, med mykotoksiner som den mest rapporterede faretype.

Figur 2. Top-10 fare- og produktkategorier på fødevarer med oprindelse i tredjelande (kilde: RASFF-årsrapport 2019)

Figur 2. Top-10 fare- og produktkategorier på fødevarer med oprindelse i tredjelande (kilde: RASFF-årsrapport 2019)

Allergen notifikationer steget med 30%
Mælk, gluten og soja er de mest rapporterede allergener og hyppigst fra korn og bageriprodukter. Det er ofte spor af allergener der forekommer på grund af krydskontaminering på samme produktionslinje med andre produkter der indeholder allergenerne. I 2019 var der 194 allergen notifikationer, hvilken er en stigning på 30% i forhold til året før.

Figur 3. Allergener anmeldt i 2019 er angivet i forhold til fødevarekategori, der er angivet mod oprindelseslandet, der er angivet mod det anmeldende land (kilde: RASFF-årsrapport 2019)

Mere om RASFF
RASFF er EU- og EFTA-landenes varslingssystem, der skal sikre en hurtig udveksling af oplysninger, når en myndighed i et land opdager, at foder, fødevarer eller fødevarekontaktmaterialer udgør en sundhedsrisiko for mennesker og/eller dyr.

Hvis der sker en tilbagetrækning, tilbagekaldelse eller anden foranstaltning der begrænser markedsføringen, som involverer mere end ét land, skal dette udmeldes via varslingssystemet RASFF.

Læs mere om RASFF på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs og se mere infografik i RASFF-årsrapporten 2019.

RASFF-årsrapporten 2019

pdf

Download

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer