; ;
Gemt

Farlige produkter sælges på udenlandske webportaler

Det er både risikabelt for forbrugerne og konkurrenceforvridende for danske virksomheder, at der kan sælges ulovlige produkter på handelsplatformenes markedspladser. Reglerne er ikke gode nok, siger Dansk Erhverv.

Nyhed

Nyhed, 23. november 2019

Markedspladser som Wish, Amazon, e-Bay og Aliexpress er blandt de mest populære når danske forbrugere handler på nettet. Markedspladsernes funktion er at stille deres salgskanal til rådighed for andre forhandlere, men da markedspladserne typisk kun betragtes som ’formidler’ af forbindelsen mellem køber og sælger, er markedspladserne ikke ansvarlig for produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Det betyder, at forhandlere fra f.eks. Asien, kan sælge legetøj, der overholder deres hjemlige krav, men ikke lever op til den danske og europæiske produktsikkerhedslovgivning. Det gør legetøjet billigere, men forbrugerne risikerer også at købe legetøj med smådele, der kan kvæle småbørn eller med alt for højt indhold af hormonforstyrrende kemi, som Danmarks Radio omtaler i denne weekend.

Som forbruger, kan det være svært at afgøre, hvorvidt produkter er sikre eller ej – især hvis hjemmesiden er skrevet på dansk.  Derfor er forbrugerne afhængige af, at myndighederne sikrer, at forhandlerne overholder produktsikkerheden.

Frivillige aftaler er ikke nok

EU-Kommissionen har lavet en frivillig aftale med fire platforme (Amazon, EBay, Alibaba og Rakuten-France) om at fjerne annoncer for farlige varer, hvis de bliver gjort opmærksom på det af myndighederne. Men aftalen omfatter ikke alle platforme og de skal kun reagere, hvis de bliver gjort opmærksom på det.

Forbrugerrådet Tænk har i to test foretaget henholdsvis december 2017 og juni 2019 vurderet af flere typer legetøj, som var købt på bl.a. Wish og Amazon, ikke levede op til reglerne for legetøj. Wish og Amazon har for flere af disse stykker legetøj lovet myndighederne at fjerne dem fra deres hjemmesider. Dansk Erhverv har fra august til oktober 2019 undersøgt om det testede legetøj stadig kunne købes på platformene, hvilket viste sig at være tilfældet.

”For danske butikker og netbutikker er det ikke frivilligt, om de varer de sælger, overholder reglerne – og heldigvis for det. Men det burde det heller ikke være for handelsplatformene,” siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

 

Nye EU-regler er løsningen

Hvis myndighederne skal løse problemet med de farlige produkter, der sælges via udenlandske markedspladser, mener markedschef i Dansk Erhverv Lone Rasmussen, det er nødvendigt at ændre reglerne.

- ”Problemet skal løses i EU. Som reglerne er i dag, betragtes salgsplatformene i vid udstrækning kun som formidlere, som ikke har noget ansvar for de varer, der sælges på deres markedspladser. Det er ikke godt nok i en virkelighed, hvor platformene er forbrugernes foretrukne”.

Lone Rasmussen mener, at det er positivt, at den danske regering vil styrke kontrollen med privates e-handel, men påpeger, at en styrket kontrol ikke løser det grundlæggende problem med, at platformene er ansvarsfri for sikkerheden af de varer, der sælges via deres markedspladser. Ifølge markedschefen er det nødvendigt at tage fat i problemet på EU-niveau:

- ”E-handelsdirektivet skal revideres næste år og Dansk Erhverv opfordrer den danske regering til at presse på for, at dette spørgsmål kommer med, hvad det lige nu desværre ikke tyder på. Ligesom der fra 2021 vil blive stillet krav om at platformene skal sikre, at sælgerne på deres markedspladser betaler moms, bør der også stilles krav om, at platformene sikrer at sælgerne på deres markedspladser lever op til reglerne for produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse”.

Notat om farligt legetøj på Wish og Amazon (nov.2019)

pdf

Download