; ;
Gemt

Flere turister til Danmark

Finanslovsforslaget for 2019 lægger op til en række tiltag på turismeområdet. Blandt andet ventes forslaget om elvarmeafgiften at kunne tiltrække flere turister til Danmark, da det bliver billigere at opvarme sommerhuse.

Nyhed

Forslag til finanslov 2019 - Turismeområdet

Dansk værtskab for Grand Départ, Tour de France

Der er afsat 17 millioner på finansloven til at få Tour de France til Danmark 2021. Regeringen er blevet præsenteret for et budget på 90 millioner kroner, hvoraf de involverede kommuner skal bidrage med 55 millioner kroner, mens regionerne skal af med 15 millioner kroner. De sidste tre millioner kroner skal findes ved hjælp af sponsorer. Det forventes, at sammenlagt 930.000 tilskuere vil følge Tour de France-etaperne på dansk jord, hvoraf ti procent vil være udlændinge.

Dansk Erhverv: Vigtigt at tiltrække og udvikle events
At tiltrække events og udvikle Københavns og Danmarks position på eventområdet er vigtigt. Events er generelt en god forretning og i Danmark er der bred erfaring med værtskab. Tour de France gør det muligt at markedsføre Danmark som en grøn og innovation cykelnation, der byder på masser af oplevelser på cyklen og mange andre ferieoplevelser. Det er særligt klogt at fokusere på events, hvor der ikke bindes store samfundsmæssige investeringer i anlæg, der står tomme hen, efter at lyset er slukket. Det er det, der i eventbranchen kaldes ’White Elephants’. Cykling er her måske den bedste sportsgren af alle.

Nedsættelse af elvarmeafgift for sommerhuse

Regeringen vil ligestille el-opvarmede sommerhuse med el-opvarmede helårsboliger og sænke afgiften. Konkret en gennemsnitlig sommerhusejer med elvarme slippe cirka 4500 kroner billigere på elregningen om året. Ændringen vil have betydning for cirka 50.000 sommerhusejere.

Dansk Erhverv: Høje elafgifter begrænser kystturismen
Dansk Erhverv hilser regeringens forslag om at reducere elvarmeafgiften for sommerhuse med 200 mio. kr. velkommen. Feriehusturismen, som er den suverænt største værdiskaber i kystturismen, er stærkt begrænset af høje elafgifter, når danske som udenlandske turister skal holde varmen i Kystdanmark. Feriehusudlejningen har potentiale til at vokse yderligere særligt uden for højsæsonen.

Men vækst kræver dels flere incitamenter for at udleje huse dels at turisterne ikke mødes med meget store ekstraregninger, når varmeforbruget opgøres. Det danske turismeerhverv vil få stor glæde af denne ligestilling mellem helårs- og feriehuse. Det vil bidrage til at indfri ambitionen om en længere turistsæson, hvor der også er gæster og liv langs kysterne uden for sommermånederne. En ekstra bonus ved afgiftsreduktionen vil være, at da forurenende brændeovne oftest er den alternative opvarmningskilde til opvarmning med el, så gavner en sænkning af elvarmeafgiften i feriehuse både sommerhusejerne, turismen og miljøet.

Copenhagen 2021

Danmark er foregangsland for ligestilling og LGBT-rettigheder. Regeringen prioriterer midler til Copenhagen 2021 i perioden 2019-2021 i f.m. at København og Danmark i 2021 er vært for verdens første samlede afholdelse af World Pride og Eurogames under titlen ”Copenhagen 2021”.

Dansk Erhverv: LGBT vigtig målgruppe for dansk turisme
Dansk Erhverv hilser regeringens forslag om at prioritere ”Copenhagen 2021” velkomment. LGBT turister har et højt døgnforbrug og en høj rejsefrekvens og er en vigtig målgruppe for dansk turisme. Samtidig mener Dansk Erhverv, at events skal prioriteres, da de generelt er en god forretning og i Danmark er der bred erfaring med værtskab.

Gastro 2025

Regeringen vil afsætte 10 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022 til blandt andet at styrke afsætningen af dansk fødevarer og udvikle bedre måltidsvaner hos børn og voksne.

Dansk Erhverv er positiv over for tiltaget, og håber især, at det vil udmønte sig i en fortsat styrkelse af Danmarks madimage i udlandet. En styrket gastronomisk markedsføring af Danmark vil kunne tiltrække flere turister. Danmark har opnået en stærk gastronomisk position de senere år. For at fastholde denne over for vores konkurrenter, som også opruster på området, kræver det en fokuseret indsats fra mange parter.

Stærkere beskyttelse af de danske kyster

Regeringen har afsat ekstra midler til at sikre udsatte danske kystområder. Samlet ser afsættes der 1,1 mia. kr. frem mod 2024. Der afsættes 115 mio. kr. i 2019 til at forlænge de eksisterende fællesaftaler fra 2014-2018. I perioden 2020-2024 afsættes 185 mio. kr. årligt til nye fællesaftaler. Herudover afsætter regeringen en pulje med 30 mio. kr. årligt i perioden 2020-2021, hvor kommuner og digelaug kan søge om finansiering til kystbeskyttelsesprojekter.

Dansk Erhvervs: Nødvendig og god beslutning
Dansk Erhverv mener, at flere midler til kystsikring er en nødvendig og god beslutning. Dansk Erhverv opfordrer til, at der sikres sammenhæng og sammentænkning mellem kystbeskyttelse og turismeudviklingen langs vores kyster, så der som et led i kystsikringen kan skabes nye oplevelser til turister og lokale borgere. I forbindelse med kystsikringen kan der etableres en sti, en ny bro ud i vandet eller noget helt tredje. Det er oplagt at sammentænke den nødvendige kystsikring med nye udviklingsmuligheder til gavn for vækst og udvikling langs kysterne.