; ;
Gemt

Få hjælp til finansiering af eksportforretninger

Det stod skidt til med danske eksport i 2018. Men finansieringen bør ikke være en forhindring. For der er hjælp at hente til finansieringen hos EKF Danmarks Eksportkredit.

Nyhed

DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 24. JANUAR 2019

Eksportvirksomheder, der har styr på finansieringen, klarer sig langt bedre, end de der ikke har, viser en undersøgelse foretaget af EKF Danmarks Eksportkredit. En statslig virksomhed sat i verden for at understøtte danske eksportvirksomheder med bl.a. kautioner og garantier.

I 2017 hjalp EKF 769 danske virksomheder med at skaffe finansiering af eksportforretninger. EKF vil dog gerne understøtte endnu flere virksomheder i at bevæge sig ud på det internationale marked.

EKF’s tilbud
EKF hjælper danske eksportvirksomheder og underleverandører på tre måder.

  • Med sikre finansiering til drift og anlæg.
  • Med at hjælpe udenlandske kunder til at få finansieret deres køb hos danske virksomheder. 
  • Med at beskytte danske virksomheder mod de risici, der kan være på eksportmarkederne. 

På spørgsmålet om, hvorvidt EKF egentlig ikke bare er et pengeinstitut, forklarer Kim Richter, chef for afdelingen for små og mellemstore virksomheder i EKF.

”Vi påtager os risiko ved at stille med garantier, men det er banker, der stiller med pengene. Vi tager først penge op af lommen, hvis noget går galt - hvis virksomheder eller købere ikke kan betale. Uden vores garantier ville mange danske eksportforretninger ikke blive til noget, fordi bankerne ikke ville være i stand til at låne penge ud uden garanti.”

Manglende finansiering, besværlige transaktioner og risikoen for ikke at få sin betaling holder mange virksomheder fra at tage springet ud i eksport. Med EKF’s hjælp har virksomheder og banker bedre muligheder for at erobre nye og mere risikable markeder.

Hvordan gør man for at få en EKF-garanti?
EKF kan hjælpe både eksportvirksomheder og underleverandører til eksportvirksomheder.

”Vi kigger ligesom bankerne på eksportørens historiske regnskabstal, typiske de sidste to-tre års regnskaber. Men vi inddrager også budgetter i en samlet risikovurdering” siger Kim Richter.

EKF udsteder kautioner til bankerne, og virksomhederne skal derfor gå til deres bank med et ønske om en kaution fra EKF.

”Men man er også altid velkommen til selv at ringe til EKF og få en snak om mulighederne, før man går i banken. Eller man kan gå ind på vores hjemmeside og selv foretage en beregning. Når det handler om at sikre kredit til udenlandske købere, er det i første omgang noget, der foregår i dialog mellem eksportøren og EKF, og så kommer banken på banen senere,” forklarer Kim Richter.

I 2017 var 82 pct. af de virksomheder, der anvendte EKF’s eksportordninger, små og mellemstore virksomheder. EKF har dermed et stort kendskab til netop de virksomhedstyper, der er flest af i Dansk Erhvervs medlemsportefølje.

Samarbejde med bankerne
Det er vigtigt at have bankrådgivernes indsigt og forståelse, når man skal eksportere. EKF afholder derfor jævnligt uddannelsesprogrammer, hvor bankernes erhvervsrådgivere bliver uddannet i hvordan de bedst muligt kan bruge EKF til at sikre finansiering af deres kunders eksportforretninger.

”Det er naturligt for bankerne at have en vis forsigtighed overfor eksportprojekter, hvis det drejer sig om en mindre virksomhed, der vil ud på et nyt marked. Med EKF i ryggen er der mulighed for at adressere den risiko, så bankerne bliver mere villige til at stille med finansiering”, siger Kim Richter.

Fakta
769 danske virksomheder fik i 2017 garantier og kautioner for 11,5 milliarder kroner fra EKF. 

EKF understøtter danske eksportvirksomheder ved at:

  1. Sikre finansiering af danske eksportvirksomheders drift og udvikling.
  2. Sikre kredit til udenlandske kunder. 
  3. Forsikre danske eksportører mod eksportrisici.


Vil du vide mere?

  • Læs mere på www.ekf.dk
  • Ring til EKF på tlf. 35 46 26 00
  • Skriv til EKF på ekf@ekf.dk 

Ansøg online om en eksportkaution.