; ;
Gemt

Flere konkurser i november og flere konkurser i 2018 end i 2017

I november var der 180 konkurser blandt de aktive virksomheder i Danmark, når der tages højde for normale sæsonudsving - det er 13 konkurser færre end i oktober. Konkurserne i november medførte, at 1.027 fuldtidsjob gik tabt – det er 127 flere end i oktober.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 6. december 2018

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal for udviklingen i antallet af konkurser blandt aktive virksomheder frem til november i år. Tallene viser, at der i november var 180 konkurser blandt de aktive virksomheder i Danmark, når der tages højde for normale sæsonudsving - det er 13 konkurser færre end i oktober. Konkurserne i november medførte, at 1.027 fuldtidsjob gik tabt – det er 127 flere end i oktober.

I løbet af årets første 11 måneder er ca. 2.287 aktive virksomheder begæret konkurs. Det er en stigning på 237 konkurser sammenlignet med samme periode sidste år Overordnet set har vi set en stigende tendens i den månedlige udvikling i konkurstallet siden starten af 2017 – udviklingen i 2018 har dog isoleret set været lidt mindre stigende. Ikke desto mindre ser det ud til, at 2018 kommer til at have budt på flere konkurser end 2017. Man ville måske have ventet, at de generelle positive økonomiske konjunkturer ville presse antallet af konkursramte virksomheder nedad. En del af forklaring på at dette ikke er tilfældet skal formentlig findes i en ændret erhvervsstruktur, hvor de såkaldte IVS’ere fylder mere.

Selvom den enkelte konkurs selvfølgelig kan være en sørgelig historie for de implicerede, er det vigtigt at huske på, at konkurser er en naturlig del af dynamikken i en markedsøkonomi, og de er med til at føre ressourcerne i økonomien derhen, hvor deres værdiskabelse er størst – det er med de samfundsøkonomiske briller positivt.