; ;
Gemt

Flot stigning i arbejdsstyrken

Danmarks Statistik offentliggjorde onsdag tal, der viser at arbejdsstyrken steg med 12.000 personer i årets tredje kvartal. Stigningen er drevet af en fremgang i beskæftigelsen på 13.000 personer, mens AKU-ledigheden omvendt faldt med 1.000 personer. Nok så bemærkelsesværdigt faldt antallet af personer, der står uden for arbejdsstyrken med 6.000 personer i tredje kvartal.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 20. november 2019

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort tal, der viser at arbejdsstyrken steg med 12.000 personer i årets tredje kvartal. Stigningen er drevet af en fremgang i beskæftigelsen på 13.000 personer, mens AKU-ledigheden omvendt faldt med 1.000 personer. Nok så bemærkelsesværdigt faldt antallet af personer, der står uden for arbejdsstyrken med 6.000 personer i tredje kvartal.

Dagens tal er lavet på baggrund af et interview, hvor et udsnit af danskerne bliver spurgt om deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Det betyder, at der er tale om en bred opgørelse, hvor alle der ønsker et job, tælles med. Det gælder også studerende og pensionister.

En fremgang i beskæftigelsen på 13.000 personer er mere end godkendt på et tidspunkt, hvor risikoen for et nyt økonomisk tilbageslag ellers er rykket nærmere. Den fortsat pæne fremgang i beskæftigelsen vidner om, at virksomhederne fortsat efterspørger arbejdskraft i stor stil. Det er en positiv overraskelse, da man ellers godt kunne have frygtet, at den stigende risiko for et nyt økonomisk tilbageslag havde fået flere virksomheder til at holde igen med nyansættelserne.

Det er dertil rigtig positivt, at en fremgangen i beskæftigelsen i høj grad er drevet af at flere nu træder ind i arbejdsstyrken. Over det seneste år er AKU-beskæftigelsen således steget med 40.000 personer, hvoraf 23.000 er personer, der er trådt ind i arbejdsstyrken. Dertil er 17.000 personer gået fra at være ledige til at være i job. Det er en rigtig god nyhed, der med al tydelighed viser at de seneste mange års arbejdsmarkedsreformer har hjulpet rigtig mange danskere i job. Det gælder særligt tilbagetrækningsreformen. Dertil spiller det også en rolle, at antallet af studerende ikke stiger så meget som tidligere, og at der samtidig er flere der afslutter deres studier og finder vej ud på arbejdsmarkedet.

Dagens tal er alt i alt også rigtig fin læsning, der viser at dansk økonomi fortsat er på en stabil kurs. En fortsat stigning i arbejdsstyrken er simpelthen tvingende nødvendig, hvis vi skal gøre os forhåbninger om en fortsat stigning i beskæftigelsen, og dermed den økonomiske aktivitet over de kommende år. Det betyder dog ikke, at vi nu blot kan hvile på laurbærrene. Der er fortsat god grund til at se på reformtiltag, der kan øge såvel arbejdsstyrken og produktiviteten over de kommende år.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil