; ;
Gemt

Forbrugertilliden falder for 4. måned i træk - vil det hæmme væksten i privatforbruget?

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for forbrugertilliden frem til og med oktober i år. Tallene viser, at forbrugertilliden faldt til et niveau på 5,1 i oktober sammenlignet med 6,9 i september – forbrugernes økonomiske forventninger ligger dermed på det laveste niveau indtil videre i 2018.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 23. oktober 2018

Faldet i oktober kommer efter fald i både juli, august og september. Det nuværende niveau for forbrugertilliden svarer nogenlunde til niveauet fra de første måneder af 2017.

Forbrugernes forventninger til økonomien ligger på trods af de senere måneders fald ikke lavt niveaumæssigt. Men de seneste ca. 20 måneder (siden februar 2017) har forbrugertilliden ligget over – og også en del over – det nuværende niveau. Det er bekymrende, at forbrugernes optimisme var faldende igennem hele 3. kvartal og nu også falder i første måned af 4. kvartal. Det peger isoleret set ikke i retning af, at det private forbrug er gået et gear op i 2. halvår af 2018. En svagere vækst i det private forbrug vil sætte sine spor i den samlede økonomiske vækst i 2018, da vi for tiden oplever, at eksporten ikke stiger.

Gode privatøkonomiske forudsætninger sætter ellers for tiden rammerne for danske forbrugere. Lønmodtager beskæftigelsen sætter hver måned rekord, og det betyder at flere danskere bliver en del af det økonomiske opsving. Derudover stiger lønnen mere end priserne i butikkerne, og sidst men ikke mindst, er renterne fortsat lave. Det er derfor også for tidligt at afskrive mulighederne for vækst i det private forbrug i resten af 2018, men kigger man alene på udviklingen i forbrugertilliden, så er tirsdagens tal desværre ikke opløftende.