; ;
Gemt

Forbrugertilliden steg i årets første måned

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik onsdag viser, at forbrugertilliden startede det nye år ud med en stigning fra 2,5 i december til 4,5 i januar. Dermed ligger forbrugertilliden nu højere end gennemsnittet over de seneste seks måneder på 3,5.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 23. januar 2020

Stigningen er primært drevet af, at forbrugerne ser mere positivt på Danmarks økonomiske situation i dag og forventningerne til Danmarks økonomiske situation om et år.

Det er naturligvis positivt, men heldigvis også velbegrundet. Først og fremmest er usikkerheden fra udlandet aftaget over de seneste uger og måneder. USA og Kina har taget et konstruktivt skridt væk fra handelskrigen ved at indgå den første fase 1 aftale. I Storbritannien er risikoen for et hårdt og ukontrolleret brexit blevet skudt til hjørne. Men nok vigtigst af alt er der nu tegn på, at den økonomiske vækst er i bedring i Tyskland efter et svagt 2019.

Dansk økonomi og danskernes privatøkonomi må samtidig siges at være inde i en rigtig god gænge. Reallønsvæksten er solid og ligger over det historiske gennemsnit. Renterne er generelt faldet igennem 2019 og har givet mange danskere en solid rentebesparelse i husholdningsbudgettet. Dertil er der fortsat fornuftig fremgang i den private beskæftigelse på tværs af landet. Fremgangen er også fortsat tydelig på boligmarkedet, der satte ny handelsrekord flere steder i landet i løbet af 2019.

Den begyndende stigning i forbrugertilliden er godt nyt her i starten af det nye år, da det viser, at danskerne fortsat har appetit på at øge privatforbruget. Privatforbruget herhjemme udgør i omegnen af 50% af BNP og er udset til at udgøre en vigtig vækstmotor i dansk økonomi i år.

Ser vi fremad forventer vi at se en fortsat bedring i forbrugertilliden herhjemme. Forbedringen vil ske på baggrund af en fortsat bedring i den globale økonomi og fortsat stabil fremgang i danskernes privatøkonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil