; ;
Gemt

Fremgang i eksporten - importen tilbage på førkriseniveau

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at vareeksporten steg med i 4,5% september. Det er en fornuftigt fremgang, der primært er drevet af et stigende salg af kemikalier og kemiske produkter, der hovedsageligt består af medicin.

Nyhed

09. november 2020

Det betyder, at eksporten samlet set steg med hæderligere 2,5% i tredje kvartal.

Det springer dertil i øjnene, at importen steg med hele 6,3% i tredje kvartal, og nu befinder sig nogenlunde på samme niveau som før coronakrisen ramte. Det er tydeligt tegn på, at den indenlandske efterspørgsel er steget pænt i takt med genåbningen af samfundet siden foråret. Det gælder ikke mindst dele af privatforbruget, der har et højt importindhold. Dertil har store dele af industrien også skruet op for den importtunge produktion.

Stigende smitte vil tynge eksporten hen over vinteren
Ser vi fremad, så må desværre berede os på en usikker periode, hvor eksporten kan blive ramt af nye betydelig fald. Flere af vores eksportmarkeder i er øjeblikket kraftigt tynget af en stigende smitte. Det gælder ikke mindst her i Europa og i USA.

Vi forventer dog ikke en gentagelse af forårets store fald i eksporten. Det skyldes, at de nuværende restriktioner og nedlukninger hovedsageligt rammer servicesektoren, mens produktionshjulene i industrien fortsat holdes i gang. Det er således også fortsat tegn på forsigtig optimisme i industrien på tværs af Europa, mens serviceerhvervene er hårdt ramt af stigende pessimisme.

Nyt dyk i eksporten vil ramme dansk økonomi
Risikoen for nye fald i eksporten bør dog tages alvorligt. Danske virksomheder eksporterede sidste år i alt for 1.300 mia. kr. Det betyder, at ca. 30% af en samlede danske værdiskabelse bliver afsat i udlandet. Dertil kommer, at i omegnen af 800.000 danske jobs er enten direkte eller indirekte afhængige af eksporten. Det svarer til rundt regnet 30% af den samlede private beskæftigelse. Et nyt globalt tilbageslag som følge af en ny smittebølge i efteråret vil derfor også ramme dansk økonomi hårdt og føre til tab af jobs. Det må desværre siges, at være den mest tydelige risiko for dansk økonomi i andet halvår.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil