; ;
Gemt

Hjemsendelse af kommende far var i strid med ligebehandlingsloven

Det var i strid med ligebehandlingsloven at hjemsende en kommende far fire dage før termin. Virksomheden kunne ikke bevise, at begrundelsen for hjemsendelsen var saglig, og at den forestående fædreorlov ikke havde haft betydning for hjemsendelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 14. februar 2020

Beskyttelsen i ligebehandlingsloven
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke udsætte en medarbejder for mindre gunstig behandling i det løbende ansættelsesforhold på grund af medarbejderens graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder føler sig krænket, påhviler det medarbejderen at påvise, at vedkommende er blevet forskelsbehandlet på grund af graviditet eller barsel. Herefter er det op til virksomheden at bevise, at medarbejderen ikke er blevet forskelsbehandlet.

Medarbejderen blev hjemsendt på grund af arbejdsmangel
Den konkrete sag omhandlede en nyansat tagdækker, der havde oplyst virksomheden om, at han ønskede at afholde fædreorlov i starten af april 2019.

Medarbejderen var sammen med to andre erfarne tagdækkere påbegyndt et større projekt på en skole i foråret 2019. Fire dage inden hans hustrus termin blev medarbejderen hjemsendt på ubestemt tid på grund af manglende arbejdsopgaver, da virksomheden skønnede, at medarbejderen var den, der bedst kunne undværes. På dette tidspunkt havde medarbejderen ca. tre måneders anciennitet.

Kollegaer overtog medarbejderens opgaver
To dage efter hjemsendelsen af medarbejderen sendte virksomheden to andre tagdækkere hen til skolen for at udføre det samme arbejde, som den hjemsendte medarbejder havde udført.  

Den hjemsendte medarbejder følte sig dårligt behandlet og mente, at han var blevet hjemsendt på grund af hans ønske om at afholde fædreorlov.

Hjemsendelsen var i strid med ligebehandlingsloven
Sagen blev afgjort ved en faglig voldgift, hvor opmanden fastslog, at hjemsendelsen var i strid med ligebehandlingsloven. Opmanden lagde vægt på, at hjemsendelsen skete i tæt tidsmæssig sammenhæng med det forventede fødselstidspunkt, og at begrundelsen for hjemsendelsen ikke kunne anses for driftsmæssig, idet virksomheden blot to dage senere sendte to andre medarbejdere ud for at udføre det samme arbejde.

Da virksomheden ikke kunne bevise, at medarbejderens forestående fædreorlov ikke var blevet tillagt betydning ved hjemsendelsen, skulle virksomheden betale en godtgørelse til medarbejderen for den mindre gunstige behandling.

I den forbindelse fastslog opmanden, at en hjemsendelse som udgangspunkt ikke er det samme som en opsigelse. I den konkrete sag havde hjemsendelsen på ubestemt tid dog samme bebyrdende virkning for medarbejderen som en opsigelse, hvorfor godtgørelsen skulle udmåles som ved en opsigelsessituation.

Virksomheden blev derfor pålagt at betale 150.000 kr. i godtgørelse til medarbejderen svarende til ca. seks måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en hjemsendelse på ubestemt tid efter en konkret bedømmelse kan anses for at have samme bebyrdende virkning som en opsigelse, fx hvis medarbejderen på grund af sin korte anciennitet ikke har krav på et opsigelsesvarsel. Dette kan få betydning for udmålingen af en evt. godtgørelse til medarbejderen.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmerne kontakter os, inden der sker opsigelse, hjemsendelse eller anden mindre gunstig behandling af en medarbejder, som er gravid, på barsel eller lige har genoptaget arbejdet efter barsel.