; ;
Gemt

Hvad kan vi forvente os af 2019?

I 2019 er der både valg til Folketinget, et Brexit og et nyt fødevarelig på agendaen. Dansk Erhverv giver her et overblik over, hvad der blandt andet kommer til at ske på fødevareområdet i 2019.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 18. DECEMBER 2018

I 2019 er der både valg til Folketinget og Europa-Parlamentet og et muligt Brexit, som alle på hver deres måde kan få stor betydning for fødevarebranchen. Der er således mange ting i støbeskeen for 2019.

EU-forordninger vil fylde meget
I 2019 skal der på embedsmandsniveau og politisk arbejdes videre med implementeringen af fødevarekontrolforordning fra 2017 og økologiforordningen, som blev vedtaget tidligere i 2018. Det samme gælder den netop vedtaget forordning om transfedtsyre. Alle har forskellige ikrafttrædelsesdatoer og tilhørende delegerede retsakter, men arbejdet er allerede nu i fuld gang.

Derudover skal rammeforordningen for fødevarekontaktmaterialer revideres, ligesom der skal forhandles om en ny forordning for fiskerikontrollen i 2019.

Diskussioner om mærkning vokser
På EU-niveau vil der i 2019 være fokus på den såkaldte front-of-pack labelling, som typisk er ernæringsmærker, der har til formål at hjælpe forbrugerne til et sundere valg. I Danmark har vi Nøglehulsmærket. Problemet er, at der på tværs af EU udvikles nationale mærker, og det udfordrer det indre marked og varernes fri bevægelighed. Det samme er tilfældet for alkoholmærkning, hvor EU-kommissionen efterlyser en fælles standard for at næringsdeklarere. 

Herhjemme vil 2019 byde på en diskussion om klimamærkning af fødevarer, som regeringen har foreslået med sit klimaudspil. 

Cirkulær økonomi og madspild
Cirkulær økonomi vil også i 2019 være højt på agendaen. Det vil blandt andet gælde et nyt engangsplastdirektiv samt EU’s affaldsdirektiver. Det samme gælder madspildsdagsordenen, hvor der i EU aktuelt er fokus på datomærkning, donationsmuligheder og måling af madspild. EU har forpligtet sig til FN’s Verdensmål for madspild, og skal således samlet set halvere madspildet frem mod 2030. 

I Danmark vil 2019 byde på opstart af regeringens tænketank for forebyggelse af madspild, mens også regeringens plasthandlingsplan vil tage plads i diskussionerne om udviklingen af den cirkulære økonomi.

Udmøntning af nyt fødevareforlig og regeringsstrategier 
Fra 2019 træder det nye Fødevareforlig 4 i kraft. Forliget sætter overordnet set rammerne for fødevarekontrollen i Danmark i de kommende 4 år. Læs Dansk Erhvervs gennemgang af forliget. Derudover er der på finansloven for 2019 afsat midler til udmøntning af regeringens strategi for mad, måltider og sundhed samt regeringens Gastro 2025 indsats. Konkret betyder det blandt andet et nyt nationalt forum for mad, måltider og sundhed, der blandt andet skal rådgive regeringen, samt et nyt innovationspartnerskab i Fødevarestyrelsen, der blandt andet skal arbejde med innovation i fødevarer og Nøglehullet. Dansk Erhverv er repræsenteret i begge fora.

Endelig vil 2019 også byde på færre afgifter på fødevareområdet, regeringens svar på anbefalingerne fra Vækstteam for handel og logistik, fortsatte forhandlinger om unfair trading practices i fødevarekæden, forskellige lovændringer i forbindelse med Miljø- og Fødevareministeriets Lovkompas og en hel masse andet, som Dansk Erhverv vil følge tæt og engagere sig i. 

Har du lyst til at vide mere eller spørgsmål til en konkret sag, kan du som medlem altid kontakte os.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil