; ;
Gemt

Lad kommunernes små indkøb booste SMV’erne

11. februar 2021

Kommunale indkøb for beløb under tærskelværdierne vil kunne bruges til at hjælpe mange af de SVM’er, der i øjeblikket er presset på likviditeten.

Af Morten Jung, Markedschef, Dansk Erhverv

Vi er godt i gang med 2021 og nærmer os så småt årsdagen for den hårde nedlukning, der viste os, at kampen med Covid-19 ville blive alt andet end en kortvarig affære. Godt et år senere ser vi, at mange private virksomheder, på trods af kompensationsordningerne, stadig kæmper med de samme udfordringer som under nedlukningen i foråret.

Nedlukningen og de tomme ordrebøger avler stor frygt hos bl.a. flere SMV’er, der gruer for, om de vil have likviditet nok til at være en del af en potentiel genåbning i foråret. At der er noget om snakken, viser en medlemsundersøgelse for Dansk Erhverv foretaget i januar 2021. Her giver hver 10. virksomhed udtryk for, at de frygter at lukke indenfor de næste tre måneder. Det understreger, at virksomhederne står i en situation, der synes mindst lige så alvorlig som sidste år.

Offentlige myndigheder skal have gang i forudbetalingerne
I marts 2020 indgik regeringen og KL en aftale om, at offentlige indkøb skulle understøtte virksomhederne, og forudbetaling blev fremhævet som et af værktøjerne. Senere blev det bl.a. muligt for kommuner og regioner i visse tilfælde at forudbetale deres private leverandører for ydelser op til 1 mio. kr.

Det er regeringens ønske, at aftalen skal forlænges. Det bakker vi i Dansk Erhverv op om under forudsætning af, at de offentlige myndigheder benytter sig af muligheden for at forudbetale. Og her tyder det på, at der er et problem. Det kom til syne i en medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv i juni 2020, hvor kun 7 pct. angav, at de som leverandører til det offentlige havde modtaget forudbetalinger.

I samme periode bad Alex Vanopslagh (LA) tidligere Social- og Indenrigsminister Astrid Krag oplyse, hvilke af landets kommuner og regioner, der havde gjort brug af den nye lov om forudbetalinger. Ministeren svarede, at Social- og Indenrigsministeriet ikke lå inde med en oversigt over, hvilke kommuner og regioner, der havde benyttet sig af ordningen.

Situationen tyder på, at adgangen til at forudbetale på papiret ser fornuftig ud, men desværre hæmmes voldsomt af, at kommunerne og regionerne kun benytter sig af muligheden i meget begrænset omfang. Derfor opfordrer vi kraftigt de offentlige myndigheder til at tage ansvar, udvise samfundssind og få gang i forudbetalinger til de leverandører, som ikke kan løse de aftalte opgaver under den nuværende nedlukning. Det vil sikre særligt SMV’er livsvigtig likviditet.

Brug offentlige indkøb som lokale hjælpepakker
Selvom vi stadig befinder os i en nedlukning, bør særligt kommuner og regioner overveje kraftigt, hvordan de kan spille en aktiv rolle i genstarten af økonomien. Her kan de kommunale indkøb, til beløb under tærskelværdierne, komme til at spille en nøglerolle som små lokale hjælpepakker.

Derfor bør kommunerne tænke kreativt og tænke de hårdest ramte virksomheder ind i genåbningen. Kunne der eksempelvis afholdes en række udsatte kurser eller seminarer for medarbejdere, som med fordel kunne placeres på hotel- eller konferencefaciliteter? Eller kunne vi øge antallet af skoleudflugter til naturområder eller måske ligefrem museer og andre kulturtilbud, når disse åbner? Til transporten kunne kommunen passende anvende de vognmænd, der i øjeblikket kigger langt efter opgaver. Eller hvad med de fysiske møder, som der må forventes at komme flere af i takt med en gradvis genåbning. Kunne man forestille sig, at caféer, restauranter eller cateringfirmaer kan stå for forplejningen til disse?

Selvom ovennævnte indkøb under tærskelværdierne kan virke som små håndsrækninger i det store billede, skal deres betydning på ingen måde undervurderes. For mange virksomheder handler den økonomiske genstart ganske enkelt om at få gang i ordrerne. Særligt for leverandører af serviceydelser vil det betyde meget, at store kunder går forrest og viser, at man med fordel kan benytte sig af de pågældende leverandører under de gældende restriktioner.

Derfor opfordrer vi til, at kommunerne allerede nu går i gang med at lave en samlet plan for, hvordan de hurtigt og effektivt kan hjælpe de hårdt pressede virksomheder til en hurtig økonomisk genstart, der igen kan fastholde arbejdspladser og stabile skatteindtægter. Det vil være en ren win-win - ikke kun for virksomhederne, men så sandelig også for kommunen og samfundet som helhed.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil