; ;
Gemt

Lærervikar blev opsagt, fordi pigerne var vilde med ham

En ung, mandlig lærervikar blev opsagt fra sin stilling med henvisning til hans alder, og fordi pigerne i de ældre klasser var ”vilde med ham”. Lærervikaren blev tilkendt en godtgørelse svarende til cirka ni måneders løn.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 15. august 2019

Ikke tildelt vagter og udelukket fra intranettet
En yngre mand blev ansat som timelønnet lærervikar på en skole i august 2018. Efter et par måneders ansættelse oplevede han, at han ikke blev tildelt flere vagter på trods af, at han stod til rådighed. Herudover havde han ikke længere adgang til skolens intranet.

Lærervikaren spurgte pr. sms skolens viceinspektør til de manglende vagter og udelukkelsen fra intranettet. Viceinspektøren svarede, at lærervikaren ikke havde gjort noget galt, men at skolen havde brug for vikarer, der var lidt ældre, hvorfor samarbejdet ikke skulle fortsætte. Skolen henviste samtidig til den beskedne aldersforskel mellem lærervikaren og eleverne, og til at pigerne i de store klasser var ”vilde med ham”.

Anlagde sag om diskrimination
Lærervikaren mente, at han ved opsigelsen var blevet udsat for diskrimination på baggrund af alder og køn. Han indgav derfor en klage til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnet bemærkede indledningsvis, at stillingen som timelønnet lærervikar var omfattet af forskelsbehandlingsloven, uanset at der alene var tale om 4 timers ugentligt vikararbejde.

Skolen havde handlet i strid med forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven
På baggrund af ordlyden af sms-korrespondancen med viceinspektøren fandt Ligebehandlingsnævnet, at lærervikaren havde påvist faktiske omstændigheder, der gav grund til at tro, at lærervikaren var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af både alder og køn. Da skolen ikke formåede at godtgøre, at dette ikke var tilfældet, fandt nævnet, at skolen havde handlet i strid med både forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.

Lærervikaren blev tilkendt en godtgørelse på 35.000 kr. svarende til cirka ni måneders løn. Ligebehandlingsnævnet fandt det skærpende for godtgørelsens udmåling, at der var handlet i strid med både forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en – evt. blot henkastet – henvisning til en medarbejders alder og/eller køn i forbindelse med en opsigelse ofte vil skabe en formodning for, at medarbejderen har været udsat for ulovlig diskrimination, og at det kan være vanskeligt for virksomhederne at afkræfte en sådan formodning.

Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomhederne at kontakte os, hvis der brug for rådgivning omkring formulering af opsigelser.