; ;
Gemt

Lille fremgang i IFO-indekset fjerner ikke recessionsfrygten

Netop offentliggjorte tal viser, at det tyske IFO-indeks viste en fremgang fra 95,0 i november til 96,3 i december. Det er en spids bedre end konsensusforventningerne på 95,5. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation steg samtidig fra 97,9 i november til 98.8 i december.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar onsdag den 18. december 2019

Netop offentliggjorte tal viser, at det tyske IFO-indeks viste en fremgang fra 95,0 i november til 96,3 i december. Det er en spids bedre end konsensusforventningerne på 95,5. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation steg samtidig fra 97,9 i november til 98.8 i december.

Samlet set er der tale om en svag fremgang i virksomhedernes vurdering, der ligger på linje med de allerede offentliggjorte PMI-tal. Det er naturligvis positivt, at den økonomiske udvikling i Tyskland ikke længere bliver værre for hver dag der går. Når det er sagt, så fremgangen i såvel IFO- og PMI-tallene beskedne og niveauerne er fortsat faretruende lave. Det er derfor også endnu for tidligt, at ånde lettet op på tysk økonomis vegne. Kommer vi ikke til at se en mere tydelig forbedring i virksomhedernes forventningerne over de kommende måneder, så er risikoen for en længerevarende recession i Tyskland i 2020 desværre overhængende.

Tysk økonomi kan blive ramt af en vaskeægte recession i 2020
Vi er som udgangspunktet fortsat fortrøstningsfulde og forventer en generel bedring i det nuværende dystre vækstbillede i Tyskland over de kommende måneder. Lavere renter, en bedring i handelskrigen mellem USA og Kina, samt et skifte i retning af en mere lempelig finanspolitik bør i vores optik give anledning til en moderat styrket vækst i Tyskland.

Risikoen i dog unægtelig primært på nedsiden. Det tyske arbejdsmarked viser allerede nu svaghedstegn. Ledigheden er steget i flere distrikter og brugen af deltidsansatte er steget. Det er normalt et sikkert tegn på, at aktiviteten er faldende. Går det tyske arbejdsmarked for alvor i bakgear, så vil det hurtigt kunne sende tysk økonomi ud i en vaskeægte recession med et bredt funderet fald i væksten og stigende ledighed.

Dårligt nyt for dansk økonomi
Tyskland har historisk været vores største eksportmarked og op i mod 100.000 danske jobs er enten direkte eller indirekte knyttet til eksporten. Det er både fremstillingssektoren, samt handel- og serviceerhvervene, der har en stor samhandel med Tyskland.

Det er derfor også bekymrende, at tysk økonomi fortsat viser svaghedstegn og læner sig op ad en faretruende recession. Hvis tysk økonomi bliver låst fast i en recession, så vil det få tydelige konsekvenser for dansk økonomi i form af lavere eksportvækst og jobtab. Prognoserne for 2020 må derfor også siges, at være mere usikre end længe.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil