; ;
Gemt

Mandag kom der 2.641 nye ledige - fyringsbølgen vil fortsætte hen over sommeren

Tirsdag blev der offentliggjort tal fra Beskæftigelsesministeriet, der viser at der mandag blev tilmeldt 2.641 nyledige. Det er flere end på en normal mandag i perioden fra 2015 til 2019, hvor der i gennemsnit blev tilmeldt 1.430 nyledige.

Nyhed

07. april 2020

Tirsdag blev der offentliggjort tal fra Beskæftigelsesministeriet, der viser at der mandag blev tilmeldt 2.641 nyledige. Det er flere end på en normal mandag i perioden fra 2015 til 2019, hvor der i gennemsnit blev tilmeldt 1.430 nyledige.

Dermed er der nu i alt blevet tilmeldt svimlende 73.836 nyledige siden d. 9. marts. Det hører dog med til historien, at der også fortsat er mange afmeldte ledighed. Det er personer, der overgår til andre ordninger eller som finder et nyt job. Fraregnet afmeldte ledige er har der netto været en stigning i nytilmeldte ledige på 44.309 personer siden d. 9. marts.

Det er en meget voldsom stigning, der er uden fortilfælde i dansk økonomisk historie. Til sammenligning steg ledigheden efter finanskrisen med 57.000 personer i hele 2009.

Ny ledighedspukkel venter i maj
Der er dog desværre en stor risiko for, at de daglige ledighedstal undervurderer den samlede stigning i ledigheden. En ledig tælles først med i statistikken når personen modtager offentlige ydelser, herunder dagpenge. Det betyder også, at de personer der fx er blevet opsagt med tre måneders varsel endnu ikke indgår i ledighedstallene. Derfor kan der ventes en ordentlig ketchup-effekt i starten af maj, når de begynder at optræde i ledighedsstatistikken.

Nu og her er det dog alligevel værd, at holde fast i at stigningen i ledigheden generelt er aftaget over de seneste uger. Men udsigterne kan desværre ikke siges at være lyse. Der blive fortsat afskediget i stort omfang, og der ligge desværre en stor stak fyringsvarsler og venter på at blive registreret.

Forlængelse af nedlukningen forlænger fyringsbølgen
Den forlængede nedlukning betyder desværre også, at vi må forberede os på at fyringsbølgen bliver langstrakt og vil fortsætte hen over sommeren. Det er naturligvis bekymrende, da det øger risikoen for at dansk økonomi bliver fanget i en negativ økonomisk spiral.

Det er derfor også meget vigtigt, at hjælpepakkerne løbende tilpasses. Lønkompensationsordningen har dæmpet stigningen i ledigheden, men det er bestemt ikke utænkeligt at ordningen skal tilpasses yderligere.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil