; ;
Gemt

Medarbejder bortvist for ikke at fremsende lægeerklæring

En sygemeldt medarbejder fremsendte ikke en lægeattest til sin arbejdsgiver. Arbejdsgiveren rykkede, men lige meget hjalp det, og medarbejderen blev bortvist. Opmanden frifandt arbejdsgiveren.

Nyhed

Syg og hvad så?
En medarbejder har ret til fravær på grund af sygdom, hvis sygdommen gør medarbejderen uarbejdsdygtig. Selvom medarbejderen er syg, har vedkommende dog stadigvæk nogle forpligtelser over for virksomheden. En af disse er at dokumentere sin sygdom i form af lægeerklæring, når virksomheden kræver det.

Den sygemeldte klubpædagog
En klubpædagog med over 20 års anciennitet blev i sommeren 2015 sygemeldt. Årsagen til sygemeldingen var, at medarbejderens kone fik konstateret uhelbredelig kræft. Medarbejderen var stærkt påvirket af kones sygdom og brød en dag sammen. Lægen stillede diagnosen ”akut belastningsreaktion”.

I starten af sygefraværet talte medarbejderen og kommunen, der var arbejdsgiveren, jævnligt sammen i telefon. Den 19. august 2015 anmodede kommunen om en lægeerklæring, hvor lægen skulle vurdere varigheden af sygefraværet. Anmodningen blev sendt i e-Boks, men medarbejderen reagerede ikke. Kommunen sendte en ny anmodning og skrev i anmodningen, at hvis fik de fik ikke en lægeerklæring inden den 7. september 2015, ville det blive betragtet som ulovlig udeblivelse, hvilket kunne føre til øjeblikkelig bortvisning. Medarbejderen reagerede fortsat ikke, hvorefter kommunen sendte en partshøring vedrørende en påtænkt bortvisning. Heller ikke her reagerede medarbejderen, hvorefter han blev bortvist.

Medarbejderen påstod efterfølgende, at han havde været syg og havde haft et behov for at være alene. Han havde derfor boet i en campingvogn uden adgang til mail m.m., hvilket var årsagen til, at han ikke havde reageret på kommunens henvendelser.

Afgørelsen
Først og fremmest bemærkede opmanden, at kommunen som arbejdsgiver havde haft et sagligt behov for få afklaret varigheden af fraværet. Hernæst havde kommunen ingen grund til at tro andet end, at anmodningen var kommet frem til medarbejderen. Opmanden mente derfor, at medarbejderens manglende reaktion udgjorde en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, og bortvisningen derfor var berettiget.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er i tråd med tidligere afgørelser. En sygemeldt medarbejder skal medvirke til at dokumentere, at fraværet skyldes sygdom. Det er dog vigtigt, at virksomhederne gør det klart over for medarbejderen, at det kan få konsekvenser for ansættelsesforholdet, hvis lægeerklæringen ikke modtages inden en bestemt frist.