; ;
Gemt

Medarbejderes brug af mobil under ferie

Det kan være en god idé, at du som arbejdsgiver fastsætter retningslinjer for din medarbejders brug af fx mobiltelefon under ferien, så udgifterne ikke løber løbsk.

Nyhed

Mange arbejdsgivere tilbyder deres medarbejdere personalegoder i form af fx en mobiltelefon og en computer, og nogle medarbejdere råder også over en firmabil. Fælles for disse personalegoder er, at medarbejderen betaler et mindre beløb i skat af goderne, og så kan personalegoderne også benyttes i fritiden – herunder i medarbejderens ferie. 

Roamingafgifter afskaffet i EU 
Inden for EU blev man i 2017 enige om helt at fjerne de såkaldte roamingafgifter for telefoni og data. Tidligere gav netop roamingafgifterne anledning til ubehagelige overraskelser i form af store regninger, efter medarbejderen var vendt hjem fra en ferie i udlandet, hvor mobiltelefonen var blevet brugt flittigt – eksempelvis til at streame film mv.

Hvem der skal betale regningen, afhænger af, om der er klare retningslinjer
Har arbejdsgiveren ikke fastlagt klare retningslinjer for de ansattes brug af mobiltelefonen, vil arbejdsgiveren som udgangspunkt hænge på regningen, medmindre medarbejderen har anvendt mobilen ved betaling af private udgifter, fx togbilletter. Er der omvendt fastsat klare regler, og medarbejderen ikke overholder dem, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, og medarbejderen risikerer i øvrigt selv at skulle ”punge ud” for mobilregningen.

Ferie uden for EU 
Selvom roamingafgifterne er afskaffet i EU, er det som arbejdsgiver vigtigt at være opmærksom på, at der stadig kan være uforudsete mobilregninger i vente, hvis medarbejderen ferierer i fx Thailand eller et andet land uden for EU. Dansk Erhverv anbefaler derfor, at du som arbejdsgiver under alle omstændigheder tjekker op på, at I har fastsat de nødvendige retningslinjer for området.

Hvad gør du, når medarbejderen kører på ferie i firmabil?
Råder medarbejderen over en firmabil, som må benyttes i fritiden, kan bilen som udgangspunkt også benyttes til at køre på ferie i udlandet.

Inden medarbejderen triller ud på den tyske ”Autobahn” med kurs mod en feriedestination i Sydeuropa, kan det imidlertid være fornuftigt, at arbejdsgiveren fastsætter eventuelle begrænsninger for brændstofforbruget ved kørsel i udlandet – herunder om et benzinkortet eller BroBizz også kan anvendes til betaling af vejskat, bropenge og færger under ferien. I tilfælde af at uheldet skulle indtræffe, er det også fornuftigt at få tjekket op på, om forsikringerne og vejhjælpen dækker i fornødent omfang i udlandet.

Har du spørgsmål til udarbejdelse af retningslinjer for brug af personalegoder, kan du altid kontakte Dansk Erhverv for rådgivning.