Gemt

Muligt nationalt straks-forbud for chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl

Den nye fødevareminister Mogens Jensen har varslet et muligt forbud imod produkter der indeholder målelige rester af pesticiderne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 29. AUGUST 2019

Den nye fødevareminister Mogens Jensen (S) har på baggrund af en ny risikovurdering fra det europæiske fødevaresikkerheds agentur (EFSA) varslet et muligt forbud imod produkter der indeholder målelige rester af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

EFSA har vurderet, at der ikke kan fastlægges nedre grænser for, hvornår et indhold af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl kan vurderes at udgøre en sundhedsrisiko. Det ventes, at tilladelsen om at bruge stofferne i landbruget ophører med udgangen af 2019. En arbejdsgruppe i EU-Kommissionen forventes at drøfte chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i september måned. EFSA har vurderet at chlorpyrifos ikke opfylder kravene til at kunne blive anvendt fremadrettet, se evt. mere her og her.

De to pesticider er ikke tilladt at bruge i primærproduktionen i Danmark, de bruges i mindre grad i Sydeuropa, og hovedsageligt i 3. lande, bl.a. Sydafrika. I 2017 fandt Fødevarestyrelsen et måleligt indhold af chlorpyrifos i 5 pct. af udenlandsk frugt og grønt og chlorpyrifos-methyl i 1 pct. af udenlandsk frugt og grønt. I 5 tilfælde (0,4 pct.) lå fundet over EU’s maksimalgrænse. 1.

I 2017 har der været én tilbagekaldelse grundet chlorpyrifos. I dette tilfælde blev pesticidresten fundet i virksomhedens egenkontrol.2.

Dansk Erhverv er i høj grad enig i, at det er vigtigt med et højt beskyttelsesniveau for forbrugerne, også i forbindelse med indtagelse af fødevarer. Dansk Erhverv mener dog ikke, at Danmark har mulighed for at indføre et nationalt forbud, da et nationalt forbud skal begrundes med en særlig sundhedsfare for danskere – og Dansk Erhverv er ikke bekendt med, at der er udarbejdet rapporter der konkluderer, at danskere er specifikt er udsat for fare ved indtag af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Dansk Erhverv mener ydermere, at det taler imod et nationalt straks-forbud, at EU forventes at komme med regler på området i slutningen af året.
Dansk Erhverv er som udgangspunkt modstander af nationale særregler, da vi mener, at det skader samhandlen og er med til at gøre tingene sværere for danske virksomheder. Hvis et straks-forbud indføres kan det medføre en mangel på råvarer, og sandsynligvis dermed en forhøjelse af indkøbsprisen på de råvarer der vil være til rådighed.

Den mulige nationale særregel rummer, indtil videre, mange usikkerheder. Der er ikke fastlagt en afgrænsning for hvilke produkter der er omfattet, om der fastsættes en maksimalgrænse og hvornår et eventuelt forbud vil træde i kraft.

Dansk Erhverv følger sagen tæt og er i dialog med myndighederne, så vi kan afklare usikkerhederne, og få landet sagen på en måde, så både erhvervets og forbrugernes interesser kan varetages.

Kilder:

Fødevarestyrelsens nyhedsbrev 
Fødevarestyrelsens nyheder om tilbagekaldte fødevarer