; ;
Gemt

Nye regler for skiltning af aldersgrænser for tobak og alkohol

Fra den 1. april 2019 gælder der nye regler for skiltning om salgsaldersgrænser for tobak og alkohol. Det betyder blandt andet, at butikkerne skal bruge nye skilte fra Sundhedsstyrelsen.

Nyhed

DANSK ERHVERV | HANDEL - 19. FEBRUAR 2019

Med baggrund i rygeloven fra 2014 har Sundhedsministeriet udsendt en ny bekendtgørelse omkring placering og opsætning af skilte for salgsaldersgrænser på tobak og alkohol, som træder i kraft den 1. april 2019. Skiltningen har været et lovkrav siden 2013, men bekendtgørelsen ændrer den hidtidige praksis, hvor butikkerne havde mulighed for at gøre brug af deres egenproducerede materiale.

Kravene er mere detaljerede
Fra den 1. april skal, som minimum, Sundhedsstyrelsens egne skilte nemlig hænge i alle butikker, der sælger tobak og/eller alkohol, og Sikkerhedsstyrelsen vil stå for kontrollen. Samtidig sætter bekendtgørelsen nærmere rammer for, hvor skiltene skal hænge, hvilket også er en ændring fra tidligere, hvor kravet var, at skiltningen skulle være synlig ved kassen. Konkret skal de nye skilte hænge indenfor en afstand af 1,5 meter fra hver betalingskasse, og mellem 1 og 1,75 meter over gulvet.
De forskellige skilte kan bestilles efter behov inde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Der vil være mulighed for at bestille i andre størrelser og formater ved at rette direkte henvendelse til Sundhedsstyrelsen, så det så vidt muligt kan tilpasses den enkelte butik.

Dansk Erhverv har påpeget at de meget detaljerede krav er byrdefulde for forhandlerne og i nogle tilfælde vil gøre skiltningen mindre tydelig, fordi de meget firkantede krav ikke tager højde for at indretningen af butikker er meget forskellig. Vi arbejder på at få skabet større fleksibilitet og på at gøre det muligt for butikkerne at udforme egne skilte med samme design for andre salgsaldersgrænser – eksempelvis energidrikke, håndkøbsmedicin og lignende.

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent