; ;
Gemt

Ny digital mærkningsvejledning fra Fødevarestyrelsen

Vejledning om mærkning af fødevarer er blevet revideret og digitaliseret.

Nyhed

Digitaliseringen af vejledningen er sket som et led i Fødevarestyrelsens digitaliseringsstrategi, og har til formål at lette søgningen efter relevante oplysninger om mærkningsreglerne. Digitaliseringen har medført væsentlige redaktionelle ændringer, da der fx stilles nye krav til opsætning af afsnit samt fodnoter. Få et overblik over de væsentligste ændringer her.

Væsentlige ændringer i vejledningen
Afsnit 4.3: Det er præciseret, hvilke typer ikke-færdigpakkede fødevarer, der er undtaget fra kravet om mærkning med lot-nummer.
Afsnit 6.3.3: Nyt afsnit, der omhandler oprindelsesmærkning af den primære ingrediens i en fødevare.
Afsnit 7.2: Der er indsat en EU-dom om hvorvidt ”smør”, ”ost” og de øvrige mejeriproduktbetegnelser må indgå i varebetegnelsen for et vegetabilsk produkt.
Afsnit 9.1: Det fremgår nu, at bestemmelserne om mængdeangivelse af ingredienser (QUID) også gælder for færdigpakkede fødevarer, som er undtaget fra krav om ingrediensliste, men ikke er udtaget krav om mængdeangivelse. Ændringen er i overensstemmelse med EU´s QUID-vejledning.
Afsnit 11.8: Tabellen over negativ tolerance er udvidet med fødevarer, hvis nominelle mængde udgør over10 000 gram/milliliter.
Afsnit 17.7.1: Et afsnit angående vildledning med hensyn til steviolglycosider/E960 er indsat under afsnittet om ”natur”, ”naturlig” mv.
Afsnit 14.9+14.10: Afsnit om holdbarhedsmærkning og indfrysning af kød er flyttet fra bilag 3 og ind i afsnit 14.
Afsnit 15.1: Det er præciseret, at de obligatoriske fiskeoplysninger kan gives på skilt/plakat for ikke-færdigpakkede fødevarer samt fødevarer til direkte salg og pakket på anmodning.
Kapitel 18: Hele kapitlet er opdateret i forhold til Kommissionens meddelelse af 13. juli 2017 om oplysning om stoffer eller produkter, der forårsager allergi eller intolerancer.
Afsnit 18.3: Det er præciseret, hvordan virksomheder kan opfylde deres forpligtelse til at informere kunder omkring indhold af allergene ingredienser.
Afsnit 18.4.: Der er indsat en præcisering vedr. spormærkning af nødder og gluten.
Bilag 3: Definitionen på ”oparbejdning” er slettet, da den dels ikke er lovgivningsfastsat og dels at den ikke længere er relevant.
Bilag 13: Nyt bilag med kostdata til brug for risikovurdering.

Hele vejledningen kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer