; ;
Gemt

Nye mærkningskrav for vådservietter og engangsplastprodukter

24. november 2020

I juli 2021 træder nye mærkningskrav for vådservietter og engangsplastprodukter i kraft. Det bliver derfor obligatorisk at mærke en række engangsplastprodukter med EU-harmoniserede mærker.

Den 3. juli 2021 træder der nye EU-krav for mærkning af vådservietter og engangsplastprodukter i kraft. Kravene kommer i første omgang til at gælde for vådservietter, drikkebægre, tamponer, bind, indføringshylstres emballage og tobaksprodukter. Der bliver tale om EU-harmoniserede mærker, som EU-Kommisionen har ansvaret for at udvikle.

Kommissionen er ved at lægge sidste hånd på retsakten, der indeholder mærkerne og de tekniske specifikationer, herunder størrelse, teksttype og placering. Retsakten er forsinket, men Kommissionen arbejder benhårdt på at få den vedtaget hurtigst muligt. Det forventes at blive vedtaget inden udgangen af 2020.

Forbrugsstudie af mærkninger
Rambøll har for EU-Kommissionen foretaget et adfærdsstudie af forskellige mærker, for at teste effekten på forbrugerne. På baggrund af studiet er Kommissionen kommet frem til to mærkningsforslag: Et for vådservietter, drikkebægre, tamponer, bind og indføringshylstres emballage, samt et for tobaksprodukter.

Mærkningsforslag for vådservietter, drikkebægre, tamponer, bind og indføringshylstres emballage

Mærkningsforslag for tobaksprodukter

Dansk Erhverv afgiver høringssvar
Dansk Erhverv har afgivet hørringssvar på Miljø- og Fødevareministeriets EU-miljøspecialudvalgs rammenotat til EU-Kommissionens Engangsplastdirektiv. Dansk Erhverv bakker op om EU’s Engangsplastdirektiv og nødvendigheden af at sikre, at plast ikke havner i naturen. Det bliver dog en stor udfordring for erhvervslivet, hvis de kommende mærkningskrav bliver så omfattende, at de ikke kan håndteres enkeltvis på produktet og dermed sikre, at anvisningen formår at løfte formålet med piktogrammer og information. Alt for omfattende og rigide krav vil svække formålet med piktogrammer og information. 

Høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriet vedr rammenotat om Engangsplastikdirektivet