; ;
Gemt

Nye regler for salg af lattergas trådt i kraft

08. juli 2020

For at begrænse misbrug af lattergas som rusmiddel, specielt blandt unge, trådte restriktioner for salg af lattergaspatroner til private i kraft den 11. juni.

De seneste år er der konstateret en stigning i misbrug af lattergaspatroner. Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget vedtaget nye restriktioner for salget af lattergaspatroner til private personer, gældende fra og med den 11. juni 2020.

De nye regler indebærer i det væsentligste følgende:

  • Mængdebegrænsning: Fremover må der maksimalt sælges to patroner á otte gram per forbruger per dag.
  • Salgsaldersgrænse: Der fastsættes en salgsaldersgrænse for lattergas på 18 år.
  • Begrænsning af salgssteder: Lattergas må fremover ikke sælges, hvor der også forhandles alkohol, tobak eller e-cigaretter.
  • Strammere regler online: Alle ovenstående regler vil også gælde onlinesalg. Dermed skal man som online forhandler sikre sig, at man ved B2C-salg kan overholde henholdsvis mængdebegrænsning, salgsaldersgrænse og kravene for salgssteder. Erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler for alderskontrolsystemet, herunder krav og lignende. Det har blandt andet været væsentligt for Dansk Erhverv, at netbutikker ikke bindes til et bestemt alderskontrolsystem, som eksempelvis NemID.
  • Øget kontrol: Sikkerhedsstyrelsen tilføres midler til kontrol af opgaven med at håndhæve de nye regler. Det betyder flere kontrolbesøg i fysiske butikker, samt kontrol med onlinehandel, herunder gennem brug af kunstig intelligens, og af køb med skjult identitet.

Nye regler gælder kun ved B2C-salg
Det er vigtigt at understrege, at ovenstående regler udelukkende gælder salg af lattergas til privatpersoner (B2C), hvorfor det i princippet ikke ændrer på noget for salg mellem virksomheder (B2B). Dog skal virksomheder med B2B-salg kunne redegøre for, at der ikke foretages salg af lattergas til almindelige forbrugere.

Du kan læse mere, samt finde hele lovteksten, her: Nu er de nye regler om lattergas trådt i kraft.

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent