; ;
Gemt

Nyt krav fra EU: Reducér dannelsen af akrylamid i fødevarer

Alle fødevarevirksomheder skal nu overholde den nye EU forordning om reduktion af akrylamid i fødevarer som brød, chips, kaffe, pomfritter mv., der netop er trådt i kraft.

Nyhed

Akrylamid er et kræftfremkaldende stof, der dannes, når man griller, steger, friterer eller bager visse fødevarer ved temperaturer over 120 grader. Akrylamid dannes især i stivelsesholdige fødevarer, som kartofler, brød og kaffe.

EU-Kommissionens forordning om afbødende foranstaltninger og benchmarkniveauer for reduktion af forekomsten af akrylamid i fødevarer trådte i kraft den 11. april 2018. Forordning stiller krav om, at alle fødevarevirksomheder skal indføre en række simple, obligatoriske foranstaltninger for at reducere dannelsen af akrylamid i visse fødevarer. Kravene varierer afhængigt af virksomhedens størrelse, aktiviteter og karakter. Forordningen inddeler fødevarevirksomhederne i tre grupper:

  1. Virksomheder, som producerer og markedsfører fødevarerne nævnt i forordningen. Her er krav om afbødende foranstaltninger samt analytisk kontrol.
  2. Virksomheder, som producerer fødevarerne nævnt i forordningen og som udøver detailvirksomhed og/eller kun leverer direkte til lokale detailvirksomheder. Her er udelukkende krav om afbødende foranstaltninger.
  3. Virksomheder, som nævnt i pkt. 2, men som driver virksomhed i anlæg, der er under direkte kontrol, og som driver virksomhed under ét varemærke eller én forretningslicens, og som er en del af eller er franchisetagere under en større virksomhed. Her er krav om afbødende foranstaltninger samt analytisk kontrol hos den centrale virksomhed, der leverer fødevarerne og/eller udstikker instrukser om tilberedning.

Virksomheder, der producerer eller markedsfører følgende fødevarer, er omfattet af forordningen:

  • Pomfritter og andre udskårne (friturestegte) produkter samt skivede kartoffelchips fremstillet af friske kartofler.
  • Kartoffelchips, snacks, kiks og andre kartoffelprodukter fremstillet af kartoffeldej.
  • Brød.
  • Morgenmadscerealier (undtagen grød).
  • Finere bagværk (som småkager, kiks, tvebakker, kornbaserede snackstænger, boller, kræmmerhuse, vafler, crumpets og honningkager samt kiks, knækbrød og brøderstatninger).
  • Kaffe (både ristet- og pulverkaffe) og kaffeerstatninger
  • Babymad og forarbejdede fødevarer baseret på cerealier bestemt til spædbørn og småbørn som defineret i Europa Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 609/2013.

Den nye forordnings krav og retningslinjer er stærkt inspireret af en ”acrylamide toolbox” udviklet af FoodDrinkEurope i 2014. Myndighederne forventer derfor, at de virksomheder, som allerede følger denne toolbox, vil leve op til forordningens krav.

EU-Kommissionen arbejder på en vejledning til forordningen. Dansk Erhverv forventer, at den vil være klar inden for et par måneder.

Se den nye forordning om akrylamid (2017/2158)

Læs mere om akrylamid på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Kontakt

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer