; ;
Gemt

OK at opsige leder under forældreorlov

Det var ikke i strid med ligebehandlingsloven, at en virksomhed opsagde en kvindelig projektleder under hendes forældreorlov. Virksomheden kunne dokumentere, at der var sket en konkret vurdering af hver medarbejders kvalifikationer før opsigelsen af omkring en tredjedel af medarbejderstaben.

Nyhed

Hvad siger reglerne
Ligebehandlingsloven bestemmer, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle på grund af køn. Hvis en arbejdsgiver opsiger en medarbejder, som afholder forældreorlov, bliver arbejdsgiveren omfattet af den såkaldte ”omvendte bevisbyrde”. Arbejdsgiveren skal således bevise, at forældreorloven ikke er årsag til opsigelsen.

Sagen kort
En kvindelig senior projektleder blev opsagt under sin forældreorlov på grund af virksomhedens økonomiske situation. Virksomheden var nødt til at opsige i alt syv medarbejdere, dvs. cirka en tredjedel af medarbejderstaben.

Før opsigelsen af de syv medarbejdere havde virksomheden i et økonominotat anført, at barselsreglerne skulle ændres, så barslen udgjorde en mindre risiko for økonomien, og at barsel tidligere havde spoleret en fin udsigt til overskud.

Virksomheden udarbejdede som led i opsigelsesprocessen et skema, som viste hver medarbejders kvalifikationer samt lønforhold. Kvinden fik på opsigelsestidspunktet den næsthøjeste timeløn, og sammenholdt med de øvrige projektledere var hun ikke den bedst kvalificerede.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse 
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at virksomheden – til trods for, at de havde henvist direkte til og problematiseret barselsorlov i et økonominotat - havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen af kvinden hverken helt eller delvist skete, fordi hun afholdte forældreorlov. Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at virksomheden havde foretaget en konkret vurdering af samtlige medarbejderes kvalifikationer forud for opsigelserne for at vurdere, hvilke medarbejdere de bedst kunne undvære.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er et eksempel på, at en arbejdsgiver blandt andet kan løfte den tunge bevisbyrde i ligebehandlingssager ved at fremlægge dokumentation for, at der er foretaget en konkret vurdering af medarbejdernes kvalifikationer og herudfra truffet en beslutning om, hvem der bedst kan undværes.

Dansk Erhverv anbefaler altid vores medlemsvirksomheder at kontakte os, inden der træffes beslutning om opsigelse af en medarbejder, der er gravid, i fertilitetsbehandling eller afholder orlov.