; ;
Gemt

Oktober bød på færre konkurser, men flere tabte job

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udviklingen i antallet af konkurser blandt aktive virksomheder frem til oktober i år.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar den 6. november 2018

Tallene viser, at der i oktober var 196 konkurser blandt de aktive virksomheder i Danmark, når der tages højde for normale sæsonudsving - det er 33 konkurser færre end i september. Konkurserne i oktober medførte, at 900 personer mistede deres job – det er 128 flere end i september.

I løbet af årets første 10 måneder er 2.116 aktive virksomheder begæret konkurs. Det er en stigning på 260 konkurser sammenlignet med samme periode sidste år Overordnet set har vi oplevet en stigende tendens i antallet af konkurser siden starten af 2017 – udviklingen i 2018 er isoleret set dog mere flad. Den stigende tendens i konkursudviklingen skal blandt andet ses i lyset af, at der de senere år er kommet en pæn del flere nye virksomheder til, så konkurrencen og dynamikken mellem virksomhederne er dermed også øget til følge. Som det ser ud lige nu, kommer vi til at opleve flere konkurser i 2018 end i 2017.

Antallet af konkurser ligger fortsat klart under niveauet fra lige efter finanskrisen. Men blot fordi dansk økonomi befinder sig i et opsving, er det ikke sådan, at konkurser helt forsvinder fra økonomien. Selvom den enkelte konkurs selvfølgelig kan være en sørgelig historie for de implicerede, er det vigtigt at huske på, at konkurser er en naturlig del af dynamikken i en markedsøkonomi, og de er med til at føre ressourcerne i økonomien derhen, hvor deres værdiskabelse er størst.