; ;
Gemt

Ikke ulovlig diskrimination at opsige fleksjobber ved aftalens udløb

Højesteret har netop slået fast, at det ikke er ulovligt at opsige en fleksjobansat, når dennes fleksjobbevilling ophører, som følge af at medarbejderen opnår folkepensionsalderen.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 23. MAJ 2019

Kort om sagen
Sagen handlede om en medarbejder ansat i et fleksjob i en funktionærstilling på 20 timer om ugen. Virksomheden betalte den fulde løn til medarbejderen, hvorefter kommunen dækkede 2/3 af lønnen med et tilskud til virksomheden. Det var således tale om en situation omfattet af den gamle fleksjobordning.

Da medarbejderen nåede folkepensionsalderen, udløb fleksjobaftalen, hvorefter virksomheden opsagde medarbejderen. Medarbejderen ønskede dog at fortsætte i virksomheden i en deltidsstilling og med reduceret løn.

Medarbejderen og dennes faglige organisation mente, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven, deltidsloven og funktionærloven og lagde sag an mod virksomheden.

Højesterets afgørelse 
Højesteret fandt, at fleksjobordningen består af to nødvendige elementer: Det særlige ansættelsesforhold og det offentlige tilskud fra kommunen. Fleksjobordningen måtte derfor anses for en beskæftigelsesfremmende foranstaltning, som er rimelig og tilladt efter forskelsbehandlingsloven, hvorefter der kan iværksættes foranstaltninger, som har til formål at forbedre beskæftigelsesmulighederne for personer med en bestemt alder eller handicap.

Højesteret fandt, at ophøret af en fleksjobaftale som positiv særforanstaltning på grund af folkepensionsalderens indtræden ikke kan anses for ulovlig forskelsbehandling.

Endvidere konkluderede Højesteret, at det måtte anses for en klar forudsætning for ansættelsesforholdet, at der bestod en fleksjobaftale, og at grundlaget for ansættelsen dermed bortfaldt, da fleksjobaftalen ophørte. Da opsigelsen var begrundet i bortfaldet af fleksjobordningen, var opsigelsen heller ikke i strid med hverken deltidsloven eller funktionærloven.

Sø- og Handelsretten var nået til samme resultat.

Dansk Erhverv vurderer
Det er særdeles positivt, at Højesteret i denne sag når frem til, at det ikke er strid med hverken forskelsbehandlingsloven, deltidsloven eller funktionærloven at opsige en fleksjobansat, samtidig med at fleksjobaftalen udløber, fordi medarbejderen opnår folkepensionsalderen – også selvom medarbejderen har et ønske om at forblive ansat på deltid i virksomheden.

Den konkrete sag omhandler en medarbejder på den gamle fleksjobordning, hvor arbejdsgiveren udbetalte den fulde løn til medarbejderen og derefter modtog et tilskud fra kommunen. Efter de nye fleksjobregler udbetaler arbejdsgiveren alene løn for den arbejdsindsats, der ydes på arbejdspladsen. Det er derfor usikkert, om resultatet ville være det samme efter den nye fleksjobordning Der kan derfor være tvivl om rækkevidden af dommen i forhold til de nye fleksjobregler. 

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmerne at kontakte os, inden der skrides til opsigelse af eller indgås aftale om automatisk ophør med en medarbejder i fleksjob.